Test av lövblåsare

Du kan spara massor av tid i trädgården med en lövblåsare/sugare, som lätt kan samla, suga upp och mala lövavfallet. Men pass på – det är enorma skillnader på kvaliteten. Det visar vårt test av åtta lövblåsare med sladd. Bara tre av maskinerna är värda pengarna.

LÖVBLÅS TEST: Vi testar 8 elektriska lövblåsare

Städa undan höstens nedfallna löv med en elektrisk lövblåsare. Men ha koll på vad du köper. Alla maskinerna är inte värda pengarna.

Om testet

Skicka den gamla lövräfsan på pension och ersätt den med en elektrisk lövsug, när de fallna löven ska samlas ihop. Med en lövblåsare kan du snabbt och lätt samla ihop de nedfallna löven i högar, suga upp dem och mala dem, så att avfallet tar mindre plats och är lättare att hantera.

Maskinerna finns till låga priser, och de bästa gör stor nytta i små och medelstora trädgårdar. Det står klart efter att vi testat åtta sladdrivna lövblåsare i lika många trädgårdar.

Det kommer dock som en överraskning att det kan vara så stor skillnad på lövblåsare, så som är fallet med de billigare maskinerna. Här finns dels Gardena, som lätt suger upp även våta löv. Det är någonting som innebär stora problem för bl.a. Ryobi och Wolf-Garten. Här upplevde vi att både stora och våta löv allt för lätt fastnade i rörets mynning. Detta är ett problem för fem av de testade maskinerna.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på lövsugen på 5 minuter

LÖVBLÅS TEST: SÅ HAR VI TESTAT LÖVBLÅSARNA

Vi testar hur effektivt lövblåsarna kan suga upp löv, både fritt på gräsmattan och från en hög. Vi undersöker också om kvarnen stoppar, om löven är våta t.ex.

Det är viktigt att kunna styra luftströmmen och effekten. Maskinerna har därför blivit testade på både torra och fuktiga löv på gräsmattan.

Justering av ergonomin spelar en stor roll. Du måste kunna gå runt med den stora maskinen med påse utan att belasta armar, skuldror och rygg för mycket.

Du vill helst slippa behöva tömma lövpåsen för ofta. Här är det avgö rande att maskinen kan komprimera löven effektivt.


Lövblås test: Vi har testat dessa 8 lövblåsare

  • BOSCH ALS 30
  • GARDENA ERGOJET 3000
  • STIHL SHE 71
  • BLACK+DECKER GW3050
  • WOLF GARTEN LBV 2600 E
  • MTD BV 2500 E
  • RYOBI RBV3000CESV
  • SKIL 0796 AA



LADDA NED HELA ARTIKELN och se vilken lövblåsare som klarade testet bäst.

VIKTIGA DETALJER NÄR DU VÄLJER LÖVBLÅSARE
ERGONOMI: Det ska vara lätt att manövrera maskinen, och finns det en bärsele måste den gå att justera.
EFFEKT: Effektangivelsen ska tas med en nypa salt då det kan vara väldigt stor skillnad på två maskiner med identiska data.
LJUDNIVÅ:Hör hur mycket lövblåsaren låter innan du köper. Du måste ta hänsyn till båda dina egna och grannarnas öron.
BLÅS/SUG: Köp en maskin som kan bägge delar, då det är lätt att blåsa ihop i en hög och suga upp allt när det är samlat.
VIKT: Då du inte alltid vill ta på dig selen vid mindre jobb, är en maskin med låg vikt naturligtvis en bra lösning.
FINFÖRDELNING: En finfördeling på 10:1 är normalt. Vissa modeller kvarnar finare, och det märks. Då slipper du nämligen tömma påsen hela tiden.
BLÅSHASTIGHET/LUFTSTRÖM: Ska både vara kraftig och variabel i styrka. Angiven hastighet och luftström ska bara användas som en fingervisning om styrkan.
HJUL: Vissa lövblåsare har ett stödhjul, som både får maskinen att kännas lättare och kan göra det lättare att styra den.

Ladda ner hela testet nu

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Läs också:

Mer i samma kategori Trädgårdsmaskiner