Så väljer du rätt kompostkvarn

Kompostkvarnar kan finfördela avklippta grenar med antingen valsar eller knivar. Vilket du ska välja beror på vad du tänker göra med komposten.

Vad som kommer ut ur andra änden på din kompostkvarn beror på om du väljer en variant med knivar eller valsar.

Med en kompostkvarn blir du av med alla grenar du klipper av buskar och träd eller samlar upp från marken under trädgårdssäsongen.

När du ska välja vilken maskin du ska köpa ska du ta hänsyn till hastighet, ljudnivå och pris – men du måste också känna till de två olika sätt en kompostkvarn kan finfördela grenarna på:

Kompostkvarn med valsar

Den vanligaste typen av kompostkvarn maler grenar mellan två valsar. Resultatet blir ganska grova flisor, som är perfekt att lägga under rabatter för att kväva ogräs. Om du vill använda flisor på det sättet bör du alltså satsa på en kvarn med valsar.

Och då är det en god idé att se om du på byggmarknaden eller tillverkarens webbplats kan se hur grova flisor det kommer ut ur maskinen, för det kan variera en hel del. En del kompostkvarnar med valsar gör flisor som är mycket grova och ojämna och det är kanske inte vad du har tänkt ha i blomrabatterna.

Kompostkvarn med knivar

Om du hellre vill bli av med de flisor din kompostkvarn framställer så kan en modell med knivar vara det bästa valet för dig. Knivarna finfördelar grenarna och de små bitarna förmultnar mycket snabbare än de grova, valsade flisorna. Så om grenarna ska förvandlas till kompost är det den modellen du bör välja.

KOMPOSTKVARN MED KNIVAR ger fina flisor som snabbt förmultnar.

KOMPOSTKVARN MED VALSAR ger grova flisor som kan användas som bottenlager i dina rabatter.

Läs mer om kompostkvarnar här.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Kompostkvarn