Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fjäderlätt sax för finklippning

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om häcken inte har grova kvistar så kan du nöja dig med en lättare och smidigare häcksax. Makitas modell är både lätt och effektiv.

När vikten håller sig kring 3 kg för en häcksax med monterat batteri så är det synnerligen lätt att hantera den. Makitas nya modell BUH523Z väger i varje fall ett kilo mindre än närmaste konkurrenter och man behöver inte klippa i många minuter för att bli glad för att slippa extra vikt. Det skonar ju både armarna och axlarna.

Svärdet är 52 cm långt och de välslipade tänderna sitter 26 mm från varandra, men så tjocka kvistar ska du inte klippa. Då stoppar motorn. Men upp till 15 mm kvistar klarar maskinen av om det inte är för många på en gång. Det är en häcksax för finklippning av t.ex. buxbom och liguster – och den är inte gjord för hård beskärning.

LÄS OCKSÅ: Test av häcksaxar

Efter vår testkörning i olika buskar och häckar föreslår vi att man använder häcksaxen för trimning. Det gick att klippa en grov häck med bl.a. hagtorn, men det får inte bli för mycket av den sorten eftersom det går trögt och batteriet töms extra snabbt. När man använder häcksaxen för finklippning är den i sitt esse, klipper snyggt och är väldigt lätthanterad. Inte nog med att den känns smidig och effektiv – den arbetar dessutom ganska tyst. Visst hör man knivarna, men på ett trevligt sätt. Häcksaxen har fin balans och ligger därför bra i händerna. Handtagens former är perfekta och det är ingen risk att man klämmer sig på dödmansgreppet (det främre handtaget som måste hållas intryckt).

Makitas häcksax DUH523Z kan köpas som solomaskin för cirka 1300 kr. Om du inte har batteri och laddare tillkommer cirka 1100 kr.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka