Förläng robotgräsklipparens livslängd

När du väl har installerat din robotgräsklippare så sköter den sig själv, utan att du behöver göra så mycket. Men vill du att din robot ska prestera optimalt och samtidigt förlänga dess livslängd, är det en bra idé att gå igenom den en gång om året. Den ska rengöras och ha nya knivar, och du behöver kolla om den fortfarande kan hålla fukt och regn på säkert avstånd från den avancerade elektroniken.

Det kan samlas mycket gräs och annat skräp under kåpan.

Det kan samlas mycket gräs och annat skräp under kåpan.

Även om roboten i stort sett sköter sig själv, bör du se över den en gång om året. Det är lämpligt att göra det när trädgårdssäsongen är slut och roboten ska packas ihop. Den avancerade elektroniken är känslig för fukt, så över vintern bör du förvara roboten där det är både torrt och relativt varmt. Det är också en bra idé att packa ner laddstationen över vintern. Innan du demonterar maskinen är det bra att plocka fram manualen. Den visar ofta var de olika skruvarna sitter.

Så här gör du

1. Demontera robotens kåpa. På några modeller sitter den med skruvar medan den på andra maskiner bara kan snäppas av.

2. Ta bort gräs och annat skräp med en dammsugare. Om det sitter fast ordentligt, kan det avlägsnas med t ex en träpinne som är mjuk och därför inte lämnar några märken.

3. Lyft försiktigt av kåpan när skruvarna som håller den på plats tagits bort. Var uppmärksam på sladdar till kontrollpanel, knappar och sensorer. Ofta sitter sladdarna med kontakter, som det är lätt att dra ur. Ta eventuellt en bild så att du kan komma ihåg vilken kontakt som ska sitta var.

4. Gnid in maskinens utsida med plastrengöring, så att gräs och smuts får svårare att fastna framöver.

5. Rengör gummipackningen och förbättra tätningsförmågan med vaselin. Packningen ser till så att elektroniken inte utsätts för fukt. Det är viktigt att packningen är hel, elastisk och i bra skick. Om inte, ska du byta ut den mot en ny.

6. Montera packningen. Var noga med att sätta den ordentligt på plats och se till så att det inte ligger något skräp i spåret där den ska sitta - varken i botten eller i locket.

7. Montera ihop roboten igen. Se till så att alla kontakter till sensorer, knappar och annat sätts i korrekt igen.

LÄS OCKSÅ: Test av robotgräsklippare

Byt knivarna

I motsats till en vanlig gräsklippare är roboten inte utrustad med ett stort blad som ska slipas. Istället har den flera små knivar som lätt går att byta när de blivit slöa, eftersom de ofta bara sitter med en enda skruv. Ett vanligt set med nio knivar kostar 200-300 kronor, och eftersom de flesta robotar bara använder tre knivar är det tillräckligt för tre kompletta byten. Var uppmärksam på att knivarna skiljer sig mellan olika modeller och märken.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett garage till robotgräsklipparen

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Gräsklippare