Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

13 saker du ska veta om robotgräsklippare

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

1. GRÄSMATTAN

Robotarna finns för gräsmattor från 400 m² upp till 10.000 m². Vissa av dem klarar av ojämna gräsmattor och tomter med mycket lutning.

2. INSTALLATIONEN

Laddstationen ska installeras, och kablarna ska grävas ned. Du kan enkelt göra det själv, men är din trädgård inte helt fyrkantig måste du verkligen ha tungan rätt i mun. De flesta försäljare erbjuder sig att installera robotklipparen mot betalning. Då får du allt installerat och klart och slipper lägga tid på det.

3. LADDSTATIONEN

Stationen ska om möjligt vara placerad i mitten av området som ska klippas. Roboten måste kunna manövrera fritt för att kunna ställa sig på plats i laddstationen, så placera den helst inte i ett hörn. Det är också praktiskt att placera stationen i närheten av ett eluttag.

4. AVGRÄNSNINGSKABELN

Kabeln dras hela vägen runt i kanten av gräsmattan, och en svag elektrisk spänning säger till roboten att den ska stoppa och vända om. Den tunna kabeln slås ned i gräset med små mälor, så att roboten inte kan klippa av den. Under den första månaden kommer gräset ha arbetat ned kabeln så att den inte längre är synlig. Den kan även grävas ned precis under jorden.

5. KANTERNA

Knivarna sitter ganska långt in under roboten av säkerhetsskäl. Det gör att roboten inte kan klippa hela vägen in vid en hög kant som t.ex. en mur. För att undgå att roboten stöter emot läggs kabeln ca. 30 cm fråb muren. Slutar gräsmattan vid en terrass i samma nivå kan du lägga avgränsningskabeln tätare inpå, så att roboten även klipper kanten.

6. HINDER

Avgränsningskabeln ska läggas runt om hinder som stora rötter, stubbar eller ben till studsmattor, då roboten annars kan fastna i dem. Är din gräsmatta avdelad av en häck eller stig t.ex., ska du lägga kabeln så att det bildas en passage.

7. KLIPPTIDEN

Robotens klipptid beror på gräsmattan, dvs. hur högt, tätt och vått gräset är, samt på terrängen. När batteriet ska laddas, eller om det börjar regna, kör roboten hem till laddstationen. Kom ihåg att ta hänsyn till grannarna. Det är inte alla robotar som är tysta. Dagtid under vardagar är bästa tiden att klippa på - om du inte köper en extremt tyst robot.

8. INSTÄLLNINGARNA

De flesta robotklippare kan lätt programmeras till de önskade klipptidpunkterna. Det är också möjligt att ställa in robotens klippmönster, så att den tar en extra runda om du har områden på tomten som växer snabbare än andra. Kontrollpanelen är skyddad med pinkod.

9. FJÄRRSTYRNINGEN

Flera robotklippare kan betjänas via en app, så att du på semestern kan ändra klipptid eller sätta roboten på paus om väderprognosen utlovar torka. Vissa är utrustade med GPS, så att du alltid kan se var roboten är - även om den skulle bli stulen.

10. REGNSENSORN

De flesta robotar ställer sig i skydd om det börjar regna. Vissa kör bara på eftersom de är byggda för att även kunna klippa vått gräs.

11. KLIPPMÖNSTREN OCH KNIVARNA

De flesta robotar klipper i till synes slumpmässiga mönster kors och tvärs över gräsmattan. Mönstren är dock noga planerade för att grässtråna ska klippas från flera håll, och för att slippa ränder i gräsmattan. Robotens inbyggda dator ser automatiskt till att den når runt hela gräsmattan. Knivarna finns i flera olika stjärnformer eller med rakbladsliknande knivar, som fälls ut först när motorn kör. Knivarna blir dock slöa med tiden och måste slipas eller bytas ut. Kolla vad det kostar med nya knivar innan du väljer robotgräsklippare.

12. SÄKERHETEN

Det är massor av säkerhet inbyggt i en modern robotgräsklippare. Om den stöter på hinder kommer den snabbt att stanna och byta riktning, och den stoppar helt om den blir upplyft. Dessutom finns en tydlig nödstopp-knapp, som stoppar roboten direkt. Barn och husdjur bör dock hålla sig på avstånd när roboten kör.

13. VINTERN

Om vintern ska roboten förvaras inomhus. Utnyttja tillfället till att ge den en grundlig rengöring, och ladda upp batteriet helt. Både robot och laddstation ska stå torrt och frostfritt under vintern. Avgränsningskabelns fria ändar ska fettas in och isolertejpas för att undgå fuktskador.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: 13 saker du ska veta om robotgräsklippare
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka