Håven kan användas till dammens fiskar, men framför allt också när hösten kommer och trädens blad ofta landar i trädgårdsdammen. Här ligger de och flyter runt eller sjunker till botten. I båda fallen är det mycket besvärligt att bara försöka samla upp dem med händerna. Det finns håvar i många olika kvaliteter.

Den vanligaste skillnaden mellan dyra och billiga håvar är att nätet på de billigare ofta går ut över kanten på bygeln medan nätet på de dyrare är fäst på bygelns insida. Fördelen med att nätet är fäst på insidan är att det inte skadas när du drar det över dammens botten.

Dessutom är de dyrare håvarna ofta gjorda av mer hållbara material och håller därför längre än de billigare. Så det kan rekommenderas att du investerar i en dyrare håv som du kan använda i många år framöver.

Om du köper en håv som är längre än vad din damm är djup slipper du böja dig så mycket när du ska nå botten och fiska upp blad och annat skräp. Det är också en fördel om håven har en rak ovansida som den här.

Det gör det möjligt att rengöra ett större område åt gången än om den är rund. Som ett alternativ till en håv kan du också köpa en våtdammsugare. Den är specialgjord för att suga upp vatten utan att motorn tar skada.

Den här dammsugaren är en industrimodell men de finns även i mindre storlekar. Med en sådan här dammsugare kan du lätt suga upp blad från vattenytan men den är också bra att använda för att ta bort blad från bäcken där en håv inte är till någon hjälp.

Dammsugaren kan, precis som håven, också användas på boten av dammen. Men då får du räkna med att tanken snabbt fylls. När det inträffar är det enkelt att tömma den genom att öppna för slangen där bak så rinner vattnet ut. Kom också ihåg att ta av ovandelen på dammsugaren och tömma den på blad som sugits upp.