Vi har utsett de trädgårdsverktyg som utmärkte sig mest under 2015 och som har förtjänat titeln som årets bästa batteridrivna trädgårdsverktyg. Här ser du hela listan.

RYOBI RHT 1851 R 15

Ryobi I årets stora test av häcksaxar la Ryobi beslag på översta steget på prispallen med en välbalanserad och stark modell.

Svärdet är 50 cm långt och av toppkvalitet. Knivarna klipper utan besvär, vibrationer eller buller av grenar på 10–15 mm. Det tar endast en timme att ladda batteriet och därför kan man arbeta hur länge som helst om man har ett extra batteri.

Prisbild: 1700 kr. - www.ryobitools.se

MAKITA BUK360DE

Makita Under året imponerades vi av att man kan tillverka en jordfräs med bra styrka när energin kommer från ett batteri. Vi har ännu inte sett den i Sverige, men i utlandet har Makita flera modeller som använder dubbla 18-voltsbatterier eller ett på 36 volt.

Fördelarna är att det är miljövänligt, arbetet går tyst och man slipper bensinos. Arbetsbredden är 35 cm och man klarar 65 kvm på en laddning.

Förväntat pris: 13000 kr. - www.makita.se

GARDENA COMFORTCUT 18/23R

GardenaOm du letar efter en lätt och smidig grästrimmare så har Gardena en modell som inte väger mer än 2,8 kg.

Klippbredden är 23 cm och redskapet har justerbart handtag och teleskopskaft för perfekt inställning efter användarens längd. Med 18-voltsbatteriet på 2 Ah kan man arbeta i 20 minuter på en laddning.

Prisbild: 1500 kr. - www.gardena.se

BILTEMA BLM 37

Biltema

Batteridrivna gräsklippare ökar sina marknadsandelar och maskinerna blir bara bättre och bättre för varje gång vi testar.

I år var det Biltemas modell som fick titeln ”Bra Köp”. Den klarar 740 kvm på en laddning. Klippbredden är 37 cm och 36-voltsbatteriet laddas på 3,5 timmar.

Prisbild: 1300 kr. - www.biltema.se

LÄS OCKSÅ: Test av batteridrivna gräsklippare

STIGA SBV AE

StigaMedan praktiskt taget alla konkurrenter har valt 36 volt till sina större trädgårdsmaskiner har Stiga satsat lite mer och försett sina nyaste maskiner med 48-voltsbatterier.

De ger extra styrka åt maskinerna vilket inte minst märks i lövblåsen, som har ett maximalt lufttryck på 83 meter i sekunden.

Prisbild: 1600 kr. - www.stiga.se

BLACK & DECKER GKC3630L20

Black & DeckerHade någon för 10 år sedan sagt att motorsågar lika gärna kan vara batteridrivna, så hade vi skakat på huvudet och sagt ”dumheter!”. I dag finns det många.

Black & Deckers senaste modell klarar 30 cm stammar och kan såga 560 gånger genom en 35 mm tjock gren på en laddning. Sågen väger endast 3,8 kg och har automatisk kedjesmörjning och enkel kedjesträckning.

Prisbild: 2600 kr. - www.blackdecker.se

STIHL HSA 25

StihlVill du kunna ansa dina buskar, så ska du kika på den nya kombinerade busk- och grästrimmaren från Stihl. Vi har aldrig sett så enkelt och smidigt byte från den ena saxen till den andra.

Batteriet, som är på 10,8 volt och 2,0 Ah, har specialutvecklats till just denna handklippare för att ge den optimal funktion och inte minst optimal ergonomi. Det har man verkligen lyckats med.

Prisbild: 1200 kr. - www.stihl.se

Är du prenumerant? Kolla in årets verktyg

Som prenumerant på tidningen kan du hämta hela översikten över årets verktyg direkt, och vips! – så är önskelistan klar!

Är du inte prenumerant kan du snabbt bli det här för bara 19 kronor. Du får ditt prenumerationsnummer direkt, så att du kan upprätta en profil och få tillgång till HELA Gör Det Själv.