Hyr en vertikalskärare

Kör man över gräsmattan ett par gånger om året med en vertikalskärare så kommer man åt det mesta ogräset och får i stället en fin och kraftig gräsmatta. Vertikalskäraren är också det bästa verktyget för att komma åt mossa i gräsmattan.

Här visar trädgårdsanläggaren hur man gör. Börja med att klippa gräsmattan med en vanlig gräsklippare, gärna med uppsamlare, så att man får bort allt gräs.

Man kan eventuellt klippa gräset ett par dagar i förväg.När gräsmattan är nyklippt och gräset bortplockat tar man fram vertikalskäraren. En sådan kan hyras på de flesta byggmarknader eller hos en plantskola.

Vertikalskäraren påminner lite om en handgräsklippare, men i stället för tvärgående knivar har vertikalskäraren flera lodrätt placerade klingor som skär sig ner i grässvålen.Man kan lätt justera höjden. Här ställer vi in maskinen så att den skär cirka 2 cm ner i marken.

Kör längs med och på tvären

Det är bra att provköra vertikalskäraren och kolla så att djupet är rätt innan man går på hela ytan. Gräsmattan ska vertikalskäras i två omgångar. Först längs med och därefter på tvären. Vertikalskärarens knivar skär igenom ogräsets blad, stänglar och rötter, vilket det får svårt att överleva.

Men gräsets strån lider däremot ingen skada. Samtidigt luftas den översta biten av svålen vilket hjälper gräset att växa.När du har vertikalskurit både kors och tvärs ska ogräset och mossan samlas upp antingen med en lövräfsa eller så använder du en motorgräsklippare med uppsamlare.

Nu är gräsmattan fri från mossa och ogräs, och även om den ser anfrätt ut efter behandlingen så kommer gräsmattan inom ett par veckor att vara grön och frodig. Särskilt om du hjälper till med lite gödning.Om du vertikalskär din gräsmatta en gång på våren och en gång på hösten kan du väcka den tristaste gräsmatta till liv igen.