När gräsklippare och häcksax har gjort sitt, så är det dags för den lilla busksaxen. Med den trimmar och finklipper du buskar, träd och gräs så att det ser snyggt ut på tomten.

Om du har en liten radhustomt, eller kanske bara en stor balkong med krukväxter av olika slag, kan du eventuellt klara dig utan andra maskiner än busksaxen. Med den kan du klippa både buskar och små träd. Tar du av häcksaxsvärdet och sätter på grässaxen kan du också klara av gräset. Man ska kunna byta svärd och sax efter behov, men det är värt att lägga märke till att det inte går lika lätt på alla modeller.

Stor skillnad

Det är stor skillnad mellan de olika saxarna när det gäller att klippa kvistar och grenar. Flera blockeras när kvisten blir för grov – trots att den får plats mellan knivarna. En av saxarna skiljer sig från övriga genom att den ihärdigt gnager vidare tills den har klippt av kvisten.

Med grässaxen monterad kan du finklippa gräs runt rabatter, gångar och träd. Även med den monterad är det skillnad mellan maskinerna. En del kunde inte klippa av torrt gräs – det fastnade i stället runt saxbenen.