Video
Lätt
Svår

Vassa verktyg är inte bara effektiva. De är också säkrare än slöa verktyg. Fråga bara vilken kock, slaktare eller snickare som helst!

Det är också något som alla skogsarbetare håller med om. En slö kedja är farlig eftersom man måste pressa sågen. Därför har man alltid med sig en nyfilad och vass kedja i reserv i skogen och den kedja som sitter på sågen är självklart vass när passet börjar.

En effektiv sågkedja kännetecknas av vassa tänder och en viss höjdskillnad mellan tänderna och ryttarna som sitter framför tänderna. Har tänderna blivit för låga måste ryttarna filas ner. Här visar vi hur du enkelt får sågkedjan vass med ett nytt verktyg.

GÖR SÅ HÄR:

1. Kolla kedjespänningen

Det ska precis gå att dra kedjan för hand (använd handskar!), men den får inte hänga ner under svärdet. Se sågens bruksanvisning hur kedjan justeras.

2. Markera den första tanden som ska filas med tusch

Då blir det lätt för dig att se när du har kommit hela vägen runt. Tänk på att det endast är varannan tand som ska filas.

3. Lägg multiverktyget över den första tanden

På verktyget finns ett piktogram som visar hur verktyget ska vändas för att sitta korrekt.

4. Håll multiverktyget vågrätt och fila tanden

och ryttaren med ett jämnt tryck och stadig rörelse framåt. Fila varje tand 2–5 gånger beroende på hur sliten den är. Fortsätt hela vägen runt, vänd sågen och fila resten av tänderna.

5. Ryttarna kollas med en ryttarmall

Om det sticker upp en bit av ryttaren i mallen filas biten ner plant med flatfil. Då kommer den ner en liten bit så att tanden lättare kan bita ifrån sig.