Test av högtryckstvättar

Detta test är från 2015 – se vårt senaste test här:

Test av högtryckstvättar

Högtryckstvätten är en genial maskin som kan göra rent nästan överallt med en vattenstråle som är upp till 20 gånger kraftigare än den som kommer ut ur vattenkranen. Men ändå gör den inte av med så mycket vatten som om du hade använt vanlig slang. Vattnet pressas nämligen ut.

Vi har testat åtta maskiner som ger ett tryck mellan 120 och 160 bar – och det är högt tryck! Därför är det viktigt att maskinen har ett munstycke man kan justera trycket med. Ibland krävs ju högt tryck, ibland ett lite lägre. Maskinen är perfekt om du vill spola bort alger från en stensatt infart, tvätta redskap och maskiner, spola båten ren etc., men du ska vara försiktig om du tvättar bilen för trycket kan skada lacken.

När du köper en tvätt ska du undersöka vilka tillbehör som ingår och vad du måste betala för. Du upptäcker snabbt att det inte räcker med ett enda munstycke eftersom maskinen kan användas till så mycket och då krävs flera munstycken och tillbehör.

Så här har vi testat

Vi har tvättat allt från leriga cyklar och smutsiga trädgårdsredskap till maskiner och betongplattor som var fläckiga av lavar. Det har gett oss en mycket bra uppfattning om vad maskinerna och munstyckena duger till.

Samtliga maskiner har testats med de tillbehör som följde med, i regel ett fast munstycke och ett justerbart, och dessutom med en terrasstvätt.

Ingen maskin duger till något utan munstycke så det är ofta munstycket som avgör hur bra maskinen är. Vi upptäckte bl.a. att tillbehör med roterande borstar inte imponerade. Vanliga borstar med justerbara led var däremot lättskötta och effektiva.

Vi testade olika sätt att blanda strålen med tvättmedel och vi tyckte att det var bäst att ha tvättmedlet i en behållare på maskinen i stället för att ha behållaren i anslutning till munstycket.

Effektivitet och tillbehör har vägts in lika mycket eftersom en kraftig maskin inte duger utan att ha bra tillbehör.

DESSA TESTADES

? STIHL RE 128 PLUS ? MAKITA AQUA MAK HW132 ? KÄRCHER K5 ? NILFISK E 140.3-9-XTRA ? KÄRCHER K4 ? BILTEMA HPC 120B ? NILFISK C.130.1 ? BOSCH AQT 40-13

VIKTIGA DETALJER NÄR DU VÄLJER HÖGTRYCKSTVÄTT:

  • Pumpen komprimerar vattnet från vattenkranen och sänder det vidare genom en slang och ett munstycke i en mycket hård stråle med högt tryck. Trycket bör inte vara lägre än 130 bar.
  • Högtrycksslangen ska vara så lång att du inte tvingas flytta tvätten så ofta. Den ska också vara så smidig att du kan flytta dig utan att den vrids och välter högtryckstvätten.
  • Slangkopplingen ska sitta lågt på maskinen så att den inte välter om du drar i slangen.
  • Slangvinda. Det är lättast att hålla koll på slangen om den kan rullas upp på en vinda.
  • Tvättmedelsbehållare. På de flesta maskinerna kan man blanda tvättmedel eller annan vätska i spolvattnet. Vi rekommenderar en separat behållare på maskinen i ställer för en som sitter och på munstycket och gör det tungt och ohanterligt.
  • Sladd. Maskinerna ska ha en lång och smidig sladd som man lätt ska kunna hänga upp på själva tvätten utan att sladden trasslar. Där ska den sitta fast så att den inte ramlar ner när tvätten flyttas. Ju längre sladden är, desto större blir aktionsradien.
  • Handtag. Handtaget ska göra det enkelt att flytta högtryckstvätten utan att du tvingas anstränga ryggen. Det är en fördel om det kan fällas ihop så att maskinen inte tar så mycket plats i garaget.
  • Spolrör och munstycke. Det är standard med pistolhandtag och minst ett spolrör med utbytbart munstycke. Man ska kunna göra rund, platt, roterande, spetsig eller pulserande stråle.
  • P-plats för tillbehör. Det ska vara möjligt att parkera olika tillbehör på maskinen så att man har koll på dem så att de inte försvinner.