När vikten håller sig kring 3 kg för en häcksax med monterat batteri så är det synnerligen lätt att hantera den. Makitas nya modell BUH523Z väger i varje fall ett kilo mindre än närmaste konkurrenter och man behöver inte klippa i många minuter för att bli glad för att slippa extra vikt. Det skonar ju både armarna och axlarna.

Svärdet är 52 cm långt och de välslipade tänderna sitter 26 mm från varandra, men så tjocka kvistar ska du inte klippa. Då stoppar motorn. Men upp till 15 mm kvistar klarar maskinen av om det inte är för många på en gång. Det är en häcksax för finklippning av t.ex. buxbom och liguster – och den är inte gjord för hård beskärning.

LÄS OCKSÅ: Test av häcksaxar

Efter vår testkörning i olika buskar och häckar föreslår vi att man använder häcksaxen för trimning. Det gick att klippa en grov häck med bl.a. hagtorn, men det får inte bli för mycket av den sorten eftersom det går trögt och batteriet töms extra snabbt. När man använder häcksaxen för finklippning är den i sitt esse, klipper snyggt och är väldigt lätthanterad. Inte nog med att den känns smidig och effektiv – den arbetar dessutom ganska tyst. Visst hör man knivarna, men på ett trevligt sätt. Häcksaxen har fin balans och ligger därför bra i händerna. Handtagens former är perfekta och det är ingen risk att man klämmer sig på dödmansgreppet (det främre handtaget som måste hållas intryckt).

Makitas häcksax DUH523Z kan köpas som solomaskin för cirka 1300 kr. Om du inte har batteri och laddare tillkommer cirka 1100 kr.

Makita BUH523Z häcksax

4 stjärnor

Vi ger fyra av fem stjärnor för den effektiva klippningen och de ergonomiska fördelarna med denna tysta lättviktare.

Pris: Cirka 1300 kr utan batteri och laddare.

+

Mycket lätt, smidig, behändig och tyst häcksax med vassa knivar.

÷

Säkerhetsspärren vid startknappen är tyvärr lite för liten, framför allt om man använder handskar under arbetet.