Video
Lätt
Svår

PROBLEM

Knivarna på svärdet är slöa och svärdet är smutsigt. Knivarna klipper inte längre rent och det går långsamt. Alltså ska de rengöras …

LÄS OCKSÅ: Test av häcksaxar

LÖSNING

… och slipas, t.ex. med en plattfil, så att de blir vassa.

GÖR SÅ HÄR:

1. Det är bäst att ta bort svärdet

Lägg skruvarna i den ordning du drar loss dem. Lägg noga märke till var de satt. Tar du även bort kåpa eller andra delar, så är det viktigt att du har en skiss eller ett foto som visar var delarna satt.

2. Tvätta svärdet med fotogen (lacknafta)

Bred ut kraftig plastfolie på ett bord så spiller du inte överallt. Pensla sedan in hela svärdet med oljan. När den har verkat några minuter torkar du av svärdet med en trasa.

3. Renputsa tandraderna med smärgelduk

Du får en riktigt fin yta med korn 400 och tandraderna blir blanka och rena. För att få bort alla slipkorn penslar du igen med fotogen.

4. Spänn fast tandraderna, en efter en, och slipa tänderna

med fil eller maskin. Du kan fästa tandraderna i skruvstycke eller med tving på arbetsbordet. Håll filen med båda händerna i samma vinkel som eggen på knivarna och fila fram ny egg.

5. Det går också bra att slipa med maskin

och det ska helst vara en liten multimaskin som kan komma åt. Här har vi satt en slipcylinder i maskinen och polerar fram ny egg. Se bara upp så att eggen inte blir för varm när du slipar.