Knivarna längst ut på svärdet sitter med lite större avstånd än resten. Med dem ska du kunna klippa av 25 mm kvistar.

Knivarna längst ut på svärdet sitter med lite större avstånd än resten. Med dem ska du kunna klippa av 25 mm kvistar.

Det första man lägger märke till när man tar upp den nya häcksaxen från Bosch är att den är förvånansvärt lätt. Om du inte direkt tycker om att klippa häck så betyder ju vikten mycket för det kan bli jobbigt efter tag att lyfta en många kilo tung maskin.

LÄS OCKSÅ: Test av häcksaxar på batteri

Den nya häcksaxen imponerar en del för trots att den har rejäl styrka och ett svärd som är längre än en halvmeter och ett batteri som arbetar länge utan att laddas, så väger saxen endast 2,6 kg.

Klipper 200 m2 på en uppladdning

Orsaken till att maskinen kan klippa upp till 200 kvadratmeter på en laddning är att Bosch har försett den med en så kallad Syneon Chip.

Det är en modern elektronik som får motorn att anpassa styrkan efter hur hårt arbete häcksaxen utsätts för. Alltså en slags automatväxel för häcksaxar. Det är rätt smart och Bosch har utvecklat tekniken i fyra år för att vara säker på att den fungerar.

Använd dina andra 18-volts Bosch-batterier

När maskinen väl hade packats upp skulle den få bevisa sitt värde. Häcken, som inte är enorm, klipptes på en halvtimme och det var fortfarande ström kvar i batteriet. Laddningstiden på 60 minuter är helt okej – framför allt om man har andra 10-voltsbatterier till maskiner från Bosch. Då behöver man inte vänta på att laddningen blir klar. Om du sätter in ett större batteri, till exempel ett 4,0 Ah-batteri, så kan du klippa mer än 200 kvadratmeter häck på en laddning.

BOSCH AHS 55-20 LI BATTERIDRIVEN HÄCKSAX

5 stjärnor

Äntligen en batteridriven häcksax som har perfekt balans och är ultralätt. Klarar 25 mm kvistar med den yttre delen av svärdet en bit in i häcken. Det är en klar fördel att man kan använda andra 18 V batterier från Bosch.

Pris: 1 895 kr inkl. ett 18-voltsbatteri (2,5 Ah) och laddare (60 minuter).

+

Fin balans. Mycket stark.

÷

Inga nackdelar.
BRA DETALJER PÅ BOSCH BATTERIDRIVNA HÄCKSAX
Bosch häcksax SVÄRDSKYDD Längst ut på svärdet sitter ett brett och kraftigt svärdskydd. Tack vare det kan du klippa tätt intill marken eller väggen utan att svärdet skadas.
Bosch häcksaxSTORT AVSTÅND Avståndet mellan de yttersta knivarna är lite större än mellan andra och därför kan du klippa upp till 25 mm kvistar med dem.