SNYGG HÄCK: Det går mycket lättare att klippa häcken med en elektrisk häcksax än en manuell. Och det går fort.

SNYGG HÄCK: Det går mycket lättare att klippa häcken med en elektrisk häcksax än en manuell. Och det går fort.

HÄCKSAXENS VIKTIGASTE DELAR

1. MOTORN är den tyngsta delen på en häcksax. Ju tjockare grenar som maskinen ska kunna klippa, desto kraftigare motor behövs. Men det innebär också att häcksaxen blir tyngre. Därför gäller det att prioritera vad som betyder mest för dig.

2. HANDTAGET bör ha en mjuk beläggning som ska vara halksäker för att du ska få ett bra grepp. När du håller häcksaxen i handtag och bygel ska balansen vara bra. Annars blir det tungt och jobbigt att arbeta med den.

3. STRÖMBRYTAREN har två kontakter. För att starta motorn måste du trycka in startknappen och samtidigt pressa ihop bygeln.

4. SKÄRMEN framför motorn är en skyddsskärm som ska förhindra dig i att köra fram en hand över de arbetande knivarna.

5. AVSTÅNDET mellan knivarna på svärdet avgör hur tjocka grenar som häcksaxen kan klippa av.

6. SVÄRDLÄNGDEN har betydelse främst när du klipper en hög eller djup häck. Då blir det lättare att klippa rakt om häcksaxen har ett långt svärd.

LÄS OCKSÅ: Test av häcksaxar på batteri

3 TYPISKA ARBETEN FÖR HÄCKSAXEN
KLIPPA HÄCK Det är otroligt mycket enklare att klippa häcken rakt om man använder en elektrisk häcksax jämfört med en manuell.
FORMKLIPPA BUSKAR OCH TRÄD En del buskar kan formklippas, t.ex. buxbom och forsythia. Den grova klippningen klar du med häcksaxen.
KLIPPA VÄXTER OCH LÅGA HÄCKAR Låga häckar av t.ex. lavendel och buxbom kan du snabbt och lätt hålla nere om du klipper dem med en häcksax.
3 VARIANTER AV HÄCKSAXEN
MED SLADD Den nätanslutna häcksaxen är den allra vanligaste av de maskinella. Den klarar av vanlig häckklippning och de kraftiga modellerna kan klippa tjocka grenar.
MED BENSINMOTOR Häcksaxar med bensinmotor är i regel mycket tyngre än andra. Å andra sidan kan de klara rätt tjocka grenar. Modellen används mest av yrkesfolk.
MED BATTERI Den batteridrivna häcksaxen är främst avsedd för vanlig häckklippning. Batterierna är ännu inte så kraftiga att maskinerna kan klara grövre jobb.

VIKTIGA FUNKTIONER PÅ EN HÄCKSAX

KLIPPBREDD: Avståndet mellan knivarna avgör hur tjocka grenar som häcksaxen kan klippa av. Om avståndet är 20 mm är det inte säkert att häcksaxen orkar klippa så tjocka grenar. Avståndet är 20 mm endast en bråkdel av en sekund – resten av tiden är avståndet mindre.

HANDTAG: Du ändrar ofta handställning medan du klipper. Därför är utformningen av handtag och bygel mycket viktig. På några modeller går det att vrida handtaget under arbetet.

KNIVARNA: Det sätt som knivarna har slipats på kan ha stor betydelse för hur effektivt modellen klipper och om den gör det snyggt eller ej. På några modeller har knivarna sågtänder för att kunna såga av de grenar som den inte kan gapa över.

HÄCKSAX I 3 PRISNIVÅER:
DEN DYRA
Kraftig bensindriven häcksax för yrkesanvändning.
Motoreffekt: 0,7 kW (= 700 watt)
Kan klippa upp till 38 mm tjocka grenar
Svärdlängd: 65 cm
Vikt: 5,6 kilo ? Prisbild: Cirka 6 400 kr
MELLANKLASSEN
Bra häcksax som klarar det mesta. Kan också klippa grovt.
Motoreffekt: 550 watt
Kan klippa upp til 24 mm tjocka grenar
Svärdlängd: 48 cm
Vikt: 3 kilo
Prisbild: Cirka 1 100 kr
DEN BILLIGA
Bra för vanlig finklippning av häcken. Motorn är för klen för en grovklippning.
Motoreffekt: 450 watt
Kan klippa upp til 14 mm tjocka grenar
Svärdlängd: 52 cm
Vikt: 2,8 kilo
Prisbild: Cirka 500 kr