Vill du ha en snygg, grön och välansad gräsmatta utan mossa, krävs det lite arbete med vertikalskäraren. Den klipper gräsets rötter och ser till att luften når ned till dem så att de kan andas och få bra fäste.

Vertikalskäraren ser samtidigt till att riva upp mossa och gammalt dött gräs så att du kratta upp det och därmed ge det nya gräset luft och optimala förutsättningar för att växa sig starkt i kampen mot ogräs och ny mossa.

Vertikalskärare eller mossrivare?

Det är lätt att bli förvirrad över de olika namnen då de används synonymt. Men som regel är det faktiskt nästan en och samma maskin, som kan olika saker.

Är maskinen utrustad med en slags fjäder som snurrar runt och river upp mossan i gräsmattan kallar man den en mossrivare.

Sätter man en vals med knivar på maskinen, som skär spår ner i gräsmattan, är det en vertikalskärare.

Man kan köpa maskiner som BARA fungerar som vertikalskärare och maskiner som BARA fungerar som mossrivare. Men de flesta maskinerna har bägge funktioner, och för att göra förvirringen total kallar tillverkare och byggvaruhus ibland dessa maskiner för gräsmatteluftare.

Test av vertikalskärare

I vårt senaste stortest av vertikalskärare har vi testat sju av marknadens mest sålda maskiner. De flesta av dem kan både skära (vertikalskärarfunktion) och riva (mossrivarfunktion). I testet finns även en maskin som bara kan skära, och en som bara kan riva. Dem har vi tagit med för att du ska kunna finna den maskin som passar bäst till din gräsmatta.

Testet hittar du her: Test av vertikalskärare

Den bästa vertikalskäraren

Du kan få maskiner från drygt 1000 kronor upp till nästan 4000 kroner. De dyraste maskinerna har en massa funktioner som kan vara bra att ha. Men du kan lätt klara dig utan dem.

Den bästa vertikalskäraren ska passa dina behov (t.ex. gräsmattans storlek, jordens karaktär och mängden solljus). Och så ska den uppfylla några minimumkrav, t.ex. höjdinställning av handtaget och möjlighet att koppla på en uppsamlare.

I artikeln här på sidan får du full överblick över vad du ska kika efter.