Den nya grovdammsugaren från Stihl är gjord för att suga damm och sågspån från golv i verkstäder och på byggplatser. Och det gör den mycket bra.

Vi tog med oss den nya dammsugaren modell SE 62 E till ett byggprojekt och utsatte den för allt från sågspån och gipssmulor till det allra finaste dammet från puts och en vägg som skulle rivas. Den klarade alla uppgifter utan några problem.

Även om det är en grovdammsugare så levereras den för cirka 1700 kr med de vanligaste munstyckena, som också följer med hushållsmodeller. Därför kan man komma åt med smalt munstycke där det är trångt och med borste när lättare damm ska borstas och sugas upp.

På framsidan finns ett eluttag för de maskiner man vill ansluta till dammsugaren. När t.ex. cirkelsågen har anslutits till uttaget startar dammsugaren när man startar sågen. Tyvärr stannar dammsugaren samtidigt som man stänger av verktyget. Den borde ha gått en halv minut eller mer efteråt.

Men maskinen slukar inte bara torrt material. Den kan också suga vatten. Oavsett vad man suger så är det en klar fördel med en slang på 3,5 meter.

Eftersom det är en våtsugare så är både rör och dammsugare av plast. Den automatiska filterrensningen fungerar inte helt övertygande och det är förvånande. Stihl brukar ju leverera toppkvalitet, men ambitionen när det gäller dammsugare är kanske lite lägre.

STIHL SE 62 E GROVDAMMSUGARE

4 stjerner

Vi ger den nya grovdammsugaren fyra stjärnor. Den suger utmärkt men de två minuspunkterna stjäl den sista stjärnan.

Pris: Ca 1700 kr.

+

Suger utmärkt, lång slang och möjlighet att ansluta elverktyg.

÷

Motorn stoppar när elverktyget stängs av. Filterrensningen imponerar inte.