Ska du kakla flera väggar eller lägga många klinker är den elektriska modellen till stor hjälp. Vi har testat några av de kakelskärare som finns på byggvaruhus och i järnaffärer.

Om du ska sätta upp kakel på väggarna i badrum eller kök eller lägga klinker i hall eller i tvättstuga, så ska du verkligen ha tur om du klarar jobbet utan att dela några plattor. Ofta tvingas man skära bort en eller två centimeter från alla plattorna i en rad. I så fall behöver du en manuell kakelskärare. Den skär rakt och snyggt. Det går snabbt och du slipper vattenstänk.

Om du däremot tvingas såga bort ett hörn från flera plattor för att de ska passa runt en brunn eller en fönstersmyg, så är det bäst att använda en elektrisk maskin. Den kan också geringssåga kanterna, så att du kan få snygga utåtgående hörn.

Det finns flera olika manuella och elektriska kakelskärare i olika prisklasser. Vi har testat fyra av varje slag och med flit valt dem i de lägre prisklasserna. Som förväntat var den dyra maskinen starkast men den var inte så bra på fina spår längs kanter.

För att få en proffsig bedömning har vi låtit en van kakelsättare testa de åtta modellerna, och han påpekade att alla kakelskärare är utmärkta – så länge de är nya. Ingen av dem var dock lika bra som den han använder i sitt arbete.

När man har använt kakelskäraren ett tag blir trissan på de manuella typerna och klingan på de elektriska slö. Innan du köper en kakelskärare bör du undersöka om det går att köpa trissor och klingor separat. Proffsklingor har hög kvalitet och håller länge, men de är rätt dyra.