Få tillgång till alla projekt

Det är därför du behöver en grovdammsugare på verkstan. Vi har testat ett antal modeller åt dig, och med testet i din hand kan du välja en modell som passar dig.

Gemensamt för maskinerna vi testade är att de kan suga både vått och torrt och att de slukar rätt grova hyvelspån. Men det är en viss skillnad mellan dem för alla klarar inte lika stora bitar utan att få dem galet i röret. Detta kan bero på munstyckenas utformning. Ju plattare munstycke, desto lättare täpps det igen av spån. Titta därför efter välvda munstycken. Kolla också om det går att ansluta sticksåg, slipmaskin etc. till dammsugaren.

Du slipper damm både i verkstan och näsan om dina maskiner kan anslutas till dammsugaren för då hålls arbetsplatsen ren. Undersök också om dammsugaren har autostart, dvs. att den startar när du startar din sticksåg, fräs eller slip och att den stängs av automatiskt när elverktyget stängs av. Det är praktiskt, framför allt om du inte har dammsugaren stående under arbetsbänken utan en liten bit därifrån.

Om du har en vanlig hobbyverkstad är det dammsugare av den typ vi har testat som passar bäst. Men köp en större modell om du vill kunna suga upp mycket grovt avfall i din verkstad. Ta del av testet och kom ihåg att hålla i dammsugaren innan du köper den.

Läs även: Världens bästa arbetsbänk med inbyggd spånsug