Om det är något en hantverkare alltid saknar under arbetet, så är det två extra armar och händer. Enhandstvingen (eller snabbtvingen som den också kallas) kan ännu inte ersätta de två armarna, men den kan för det mesta göra det möjligt för hantverkaren att få ena handen fri, så att de föremål som ska spännas fast också kan justeras en aning. Den vanliga skruvtvingen är urgammal, och har en gång varit av trä.

Nu är den av stål. Den modernare enhandstvingen är långt ifrån så gammal. Den har inte funnits i mer än cirka 20 år. Man kan fundera över varför en så enkel sak som enhandstvingen först kom på 80-talet, för i dag finns det väl inte en enda hantverkare som klarar sig utan den. Tvärtom – snabbtvingen är oumbärlig. Men det är inte bara hantverkare som dagligen har användning och nytta av snabbtvingen. Den används flitigt även på teaterscener och i fotoateljéer, där den håller ihop kulisser.

Alla tvingar kan i stort sett samma sak: att med tryck hålla fast ett arbetsstycke mellan två käftar, som nästan alltid är klädda med tryckskor. Och de kan både fästas och lossas med endast en hand. Men tvingarna klarar uppgiften med olika styrka och de har sina för- och nackdelar. Det visade vårt test av snabbtvingar i 30 cm-klassen.

Du ska lägga märke till att det är friktionen mellan skenan och den rörliga delen på tvingen som ser till att tvingen greppar. Det innebär att tvingar inte gillar vatten eller olja av något slag. De är också känsliga för fukt, som får metallen att rosta. Snabbtvingen är inte det bästa valet utomhus, men inomhus är den ett suveränt hjälpmedel för hantverkare och gör-det-självare.