Samtliga borrhammare skulle bevisa hur starka de är genom att bland annat borra i betong.

Samtliga borrhammare skulle bevisa hur starka de är genom att bland annat borra i betong.

Har du försökt borra i ett betongbjälklag med vanlig slagborrmaskin, så vet du också att det är hopplöst. Det väsnas som bara katten och borren fördärvas. Men det blir inget hål i betongen. Till sådana jobb krävs en borrhammare, som med pneumatisk kraft (lufttryck) slår in borren i betong och sten – lika lätt som om det vore lättbetong.

Åtta borrhammare till överkomliga priser

Vi har skaffat åtta av de minsta och vanligaste batteridrivna borrhamrarna. Priserna är förnuftiga om du redan har batteri och laddare, för då räcker det att bara köpa maskinen, som då kallas solomaskin. En batteridriven modell klarar det mesta, men har du tänkt bryta upp ett källargolv eller hugga bort en betongtrappa så ska du hyra en kraftigare modell.

I testet ingår både 12-volts och 18-voltsmaskiner. Om du inte behöver borra grövre hål än 10 mm så klarar du dig utmärkt med en av de små, batteridrivna modellerna. I annat fall ska du hellre välja en nätansluten maskin.

DESSA TESTADES

? BOSCH GBH 18 V-EC ? METABO BHA 18 LTX ? DEWALT XR DHC 253 N ? MAKITA DHR 165 RMJ ? MILWAUKEE M 12 CH-402C ? RYOBI R 18 DS-L25S ? BOSCH UNEO MAXX ? AEG BBH 12 LI-202C

Ladda ned hela artikeln och se hur maskinerna klarade vårt test.

VIKTIGT NÄR DU VÄLJER BORRHAMMARE

  • Chuck med SDS-fäste. Endast SDS-borr och -mejslar kan användas. De har spår på sidan av skaftet för att kunna glida fram och tillbaka i chucken när maskinen hamrar.
  • Djupstopp. Plugg ska alltid stoppas i hål med korrekt djup. Därför är det en fördel att använda en maskin med djupstopp.
  • Omkopplare. Med denna knapp väljer du om hammarfunktionen ska användas eller ej. På några maskinen kan också rotationen kopplas bort så att du kan montera en mejsel.
  • Varvriktning. Trycks in från sida till sida och låser maskinen i mittläge. Kolla att du lätt kommer åt knappen när du använder maskinen.
  • Strömbrytare. Det ska vara lätt att komma åt strömbrytaren och att justera varvtalet – som denna knapp också används till.
  • Handtag. Det ska vara möjligt att hålla maskinen även om du bär grova arbetshandskar. Och du ska få ett stadigt grepp. Tänk på att vibrationerna inte får vara stora för då blir det besvärligt att använda maskinen.
  • Batteri. Det ska gå lätt att ta loss och sätta på batteriet, även utan att du tar av dig handskarna.
  • Laddningsindikator. Förr eller senare dör batteriet och därför ska det vara möjligt att fortlöpande hålla koll på hur mycket ström som finns kvar. Tydliga lampor eller skalor som ska sitta så att du lätt ser dem.
  • Stödhandtag. Ibland måste du pressa maskinen och då behöver du ett stödhandtag. Det är helt enkelt ett nödvändigt tillbehör.
  • Arbetslampa. Det är viktigt att du ser var du borrar. Varken maskinen, chucken eller handen får skugga ljuset. Det ska du kolla i affären innan du köper maskinen.