Urvalet av smarta borrmaskiner och skruvdragare är stort. Enormt stort. Hyllorna i byggvaruhus och järnaffärer är proppfulla av maskiner och på Internet får man det ena kanonerbjudandet efter det andra på sladdlösa maskiner. Med sladdlösa menas att de är försedda med laddningsbara batterier. Men hur i all världen ska man veta hur bra batteriet är när det bara beskrivs med hjälp av ett antal förkortningar?Koderna kunde lika gärna ha stått med kinesiska bokstäver, för benämningar som Ni-Cd, Li-jon, Ni-MH och liknande säger dig inget. Och hittar du en siffra så är den ofta kombinerad med andra förkortningar som t.ex. 12 V eller 1,5 Ah.

Volt betyder inte allt

Det första du måste fråga dig själv när du köper en ny sladdlös maskin är: Hur mycket power behövs? Det har inte gått 10 år sedan vi skrev i Gör Det Själv att 9,6 volt var tillräckligt för de flesta hemmahantverkare. I dag rekommenderar vi oftast 18 volt, och det har till och med dykt upp maskiner med 36-voltsbatterier. Ju flera volt, desto mera styrka i batteriet och desto längre tid kan du arbeta. Men – det är tyvärr inte så enkelt att bara för att du köper en maskin där batteriet har hög spänning så klarar du allt. Man kan inte jämföra volt och hästkrafter. Volt är inte allt och du måste veta mera om både batteriet och maskinen. Visst är 18 volt mycket, men om batterierna är märkta 1,0 Ah, så kommer den kraftiga maskinen snabbt att tömma batteriet. Ah, som betyder amperetimmar, avgör hur länge maskinen kan arbeta på en laddning. Det är – populärt sagt – en benämning på storleken på batteriets bränsletank. Och då är 1,0 för lite.

Gamla och nya batterier

Batterier till starka maskiner är ofta märkta 18 V och 3,0 Ah. Men det är ingen garanti för att du därmed får en mycket stark maskin. Kvaliteten på både batteri och maskin kan vara låg. Men om vi talar om märkesvaror, som man rent generellt kan lita på, klarar du dig kanske med en 12-voltsmaskin om den är märkt 2,0 Ah eller högre. Men det gäller bara om vi talar om ”gamla” batterier som Ni-Cd och Ni-MH. För väljer du en maskin med ett modernt litiumbatteri så kan detta prestera mera än motsvarande gamla batteri. Inte nog med det. Et litiumbatteri är mycket mindre. Jo, det är annat än volt att ta hänsyn till...

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av 18 V borrskruvdragare