Sprutmåla som proffs

Om du ska måla flera rum eller kanske alla väggar i ett helt hus, så får du lätt boka in några dagar i kalendern. Om du inte gör som proffsen och målar alltihop med en färgspruta på under halva tiden.

Med en sprutmålningsutrustning kan du måla 10 kvm på 10 minuter.

Med en sprutmålningsutrustning kan du måla 10 kvm på 10 minuter.

Klicka på länken och kom direkt till avsnittet längre ned i artikeln.

Glöm direkt små, skvättande färgsprutor som kan köpas för några hundralappar, och som de flesta inte vill släppa innanför dörren. De kan vara bra till att måla några plankor med, men de är inte så effektiva och på större ytor blir inte resultatet det bästa.

Välj istället en halvprofessionell utrustning, som kan köpas för under 10.000 kr (och ibland för hälften av det) och som sprutmålar överraskande fint och snyggt.

Utrustningen fungerar faktiskt så bra att det räcker att bara täcka över det viktigaste; en målarfilt på golvet och avgränsning på en halv meter vid angränsande vägg är tillräckligt. Och med bara lite träning kan du måla så snabbt att alla väggarna i ett 150 kvadratmeter stort hus är färdigmålade på mindre än två arbetsdagar.

Dyrt men tidsbesparende

Du får räkna med en kostnad på mellan 7.000 och 10.000 kr, beroende på hur avancerad färgsprutan är. Det är naturligtvis en stor utgift, men när du väl har sparat in flera dagar vid målningen av väggar och tak, kan du använda utrustningen till att måla dörrar, köksluckor och andra ytor som ska vara helt släta.

För du kan använda i stort sett vilken sorts färg som helst i sprutan. Vid vissa tillfällen måste färgen förtunnas lite grand, men här använder vi en väggfärg som inte behöver spädas ut över huvud taget.

”Å andra sidan måste jag väl lägga flera timmar på rengöring när jag är färdig”, tänker du kanske. Men en halvprofessionell färgspruta kan du rengöra på en kvart. Om du har målat med vattenbaserad färg, ska du bara spola vatten genom utrustningen några gånger och skölja av några tillbehör, så kan du ställa undan den sedan.

LÄS OCKSÅ: Spara tid med sprutmålning

Kom rätt från början

Men – det finns naturligtvis ett men: Du måste ställa in utrustningen rätt. Och du måste använda rätt teknik när du målar. För kommer du snett på det från början, då sprider sig färgen som en dimma i hela rummet, och du missar chansen att måla snabbare, enklare och snyggare än med pensel och roller.

Högtrycksmåla, men utan luft

Om du har tur, kan du hitta en färgspruta att hyra. Men utbudet är tyvärr inte så stort på hyrmarknaden. Så du får nog räkna med en mindre investering, precis som när du köper häftiga maskiner.

En rimlig halvprofessionell komplett färgspruta kan köpas från 6-7.000 kr. Utrustningen här finns för cirka 10.000 kr. Den är airless. Det betyder att den inte använder en luftström runt själva färgen, vilket är fallet med de billigare modellerna. Här används istället trycket från högtryckspumpen för att pressa ut själva färgen med det tryck som du ställt in. Den här skillnaden från de små billigare gör-det-självsprutorna är viktig; det är den som bland annat gör att du inte behöver täcka hela rummet när du målar.

Munstyckets precision är förvånansvärt bra, och med rätt tryck hamnar färgen bara där du vill ha den.

I sprutpistolen sitter munstycket, som bestämmer hur mycket färg det kommer ut. Munstycket har två hål som doserar färgen perfekt.

Power Painter 90 Extra från Wagner är ett bra exempel på en kvalitetsmaskin som nästan matchar proffsens långt dyrare utrustning. Priset är cirka 10.000 kr.

Färgen ska passa till uppgiften

När du målar med pensel eller roller, ska färgen vara så rinnande att den kan arbetas in i underlaget. Men när du sprutmålar ska färgen flyta ihop först efter den har träffat väggen eller taket.

Det betyder att färgen ibland behöver förtunnas med upp till tio procent, innan du kan börja måla med den. Men det beror helt på vilken sorts färg du väljer att använda. I vissa fall kan du använda färgen precis som den är och bara låta maskinen suga upp den och skjuta ut den genom**munstycket.** Vårt bästa råd är: Fråga där du köper färgen. Personalen i färghandeln och på byggmarknader bör kunna berätta för dig om en färg behöver förtunnas eller ej.

Färgens temperatur är också avgörande för resultatet. Du kan inte sprutmåla med en iskall färg. Det motsvarar att hälla en kylskåpskall bearnaisesås över biffen: Såsen kommer inte att rinna ut förrän du värmer upp den ordentligt. Till skillnad från såsen behöver dock din färg bara vara minst 15 grader varm innan den är färdig att sprutmålas med. Så ta in den i stugvärmen ett dygn i förväg, om den har stått ute i kylan.

Slutligen ska du se till att röra om färgen extra omsorgsfullt, innan den ska in i maskinen.

Du kan i princip använda vilken sorts färg, lack eller träbehandling som helst i färgsprutan. Men vattenbaserade färger är att föredra, särskilt när du ska rengöra utrustningen efter att du har använt den.

Gör klart för start

Vi beklagar, men du måste läsa bruksanvisningen till den utrustning du köper eller hyr, för det finns individuella skillnader. Det kan också finnas bra tips på Youtube.

På modellen här (Wagner Power Painter 90) är framgångsreceptet:

1

Sänk ned sugröret i färgspannen. Den här väggfärgen ska inte förtunnas. Starta motorn, så att maskinen suger upp färgen. Öppna returslangen. Nu pressas all luft ut ur maskinen via den tunna slangen, medan den fylls med färg. När det inte längre kommer luftbubblor, stänger du av returslangen.

2

Spruta ut färg ur pistolen på insidan av en spann, tills det inte kommer ut någon luft.

3

Ställ in trycket. 100 bar visar sig vara för lite. Det ska skruvas upp till 150 bar.

Så är du redo för att måla!

Provmåla på en bit papper, gipsskiva eller liknande. I början kan det ta lite tid att hitta det rätta trycket, som ger en perfekt yta. Justera trycket tills det varken rinner eller bildas ”hål” i färgen. Färgsprutan ska lägga ett jämnt, tätt lager färg på väggen.

Nu är det allvar! Nu ska väggen målas, och då handlar det mer om dig än om maskinen. Det är nämligen hur du håller färgpistolen som avgör om resultatet blir bra eller mindre bra.

Så är du redo för att måla!

Så enkelt rengör du den

Om du ska måla vidare nästa dag, kan det räcka att demontera pistolen, skölja ur munstycket och täcka färgspannen med en plastpåse. Färgen i maskinen tar ingen skada av att tillbringa natten här.

När du har målat färdigt eller ska byta färg, ska alltihopa rengöras. Och det är faktiskt lite lättare än vad man först kunde befara:

1

Tvätta sugröret utvändigt. Använd t ex en gammal diskborste. Ställ en spann med rent vatten som maskinen kan suga upp. Placera en liten tom spann under returslangen, så den också blir rengjord.

2

Flytta över returslangen i den stora spannen med vatten, och starta maskinen så att det rinner vatten genom systemet. Separera munstycke och hållare, och tvätta båda delarna i rent vatten.

3

Skjut ut överbliven färg i färgspannen. I början kommer det bara färg. När det också kommer vatten, flyttar du över pistolstrålen till en stor spann med rent vatten. Låt vattnet rinna genom maskinen och ut genom slangen tills det bara kommer rent vatten. Byt vatten tre-fyra gånger. Rengör till slut filtret i pistolen.

Här är det läge att sprutmåla

  • Ett nybyggt hus eller en tillbyggnad, innan du flyttar in De tomma rummen kräver inte mycket övertäckning, och du kan måla både väggar och tak.
  • Ett tomt hus innan inflyttning Du kan börja med att måla lister och dörrfoder med en träfärg. Sedan täcka dem och byta färg till väggar och tak.
  • Brädtak med profiler En bra färgspruta kan lätt måla bräder och mellanrum mycket, mycket fortare än vad du kan med pensel och roller.
  • Fasadpanel, vindskivor och plank Du ska bara måla när det är vindstilla.

Redaktionen rekommenderar: Måla huset med din telefon!

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Verktyg