Med en sprutmålningsutrustning kan du måla 10 kvm på 10 minuter.

Med en sprutmålningsutrustning kan du måla 10 kvm på 10 minuter.

Glöm direkt små, skvättande färgsprutor som kan köpas för några hundralappar, och som de flesta inte vill släppa innanför dörren. De kan vara bra till att måla några plankor med, men de är inte så effektiva och på större ytor blir inte resultatet det bästa.

Välj istället en halvprofessionell utrustning, som kan köpas för under 10.000 kr (och ibland för hälften av det) och som sprutmålar överraskande fint och snyggt.

Utrustningen fungerar faktiskt så bra att det räcker att bara täcka över det viktigaste; en målarfilt på golvet och avgränsning på en halv meter vid angränsande vägg är tillräckligt. Och med bara lite träning kan du måla så snabbt att alla väggarna i ett 150 kvadratmeter stort hus är färdigmålade på mindre än två arbetsdagar.

Dyrt men tidsbesparende

Du får räkna med en kostnad på mellan 7.000 och 10.000 kr, beroende på hur avancerad färgsprutan är. Det är naturligtvis en stor utgift, men när du väl har sparat in flera dagar vid målningen av väggar och tak, kan du använda utrustningen till att måla dörrar, köksluckor och andra ytor som ska vara helt släta.

För du kan använda i stort sett vilken sorts färg som helst i sprutan. Vid vissa tillfällen måste färgen förtunnas lite grand, men här använder vi en väggfärg som inte behöver spädas ut över huvud taget.

”Å andra sidan måste jag väl lägga flera timmar på rengöring när jag är färdig”, tänker du kanske. Men en halvprofessionell färgspruta kan du rengöra på en kvart. Om du har målat med vattenbaserad färg, ska du bara spola vatten genom utrustningen några gånger och skölja av några tillbehör, så kan du ställa undan den sedan.

LÄS OCKSÅ: Spara tid med sprutmålning

Kom rätt från början

Men – det finns naturligtvis ett men: Du måste ställa in utrustningen rätt. Och du måste använda rätt teknik när du målar. För kommer du snett på det från början, då sprider sig färgen som en dimma i hela rummet, och du missar chansen att måla snabbare, enklare och snyggare än med pensel och roller.

I gör-det-självbeskrivningen ser vi till att du kommer rätt från början. Vi visar hur du:

  • hittar rätt sorts färg
  • gör klart för start
  • målar väggen
  • rengör färgsprutan