Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Snickarens bästa vän

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Behöver man fortfarande en hyvel i verkstan? Ja, i allra högsta grad! Hyveln är fortfarande överlägsen, när man ska ta bort en tunn bit, eller gnaga av en millimeter från en dörr som hugger.

Hyvel

Så här ställer du in och sköter hyveln

Det är inte svårt att ställa in en hyvel, men det kan krävas ett par försök innan hyveln är inställd precis så som du vill ha det.

När du har ställt in hyveln, är det en bra idé att testa den på en brädbit som inte ska användas till något. Då kan du finjustera spånens tjocklek tills det är precis som du vill ha det.

Med lätta slag på slagknappen dras stålet tillbaka och spåntjockleken minskas. Det hyvlas av mindre från träet.

Spåntjockleken ökas genom att slå på toppen av stålet. Man behöver inte ta i så mycket. Hyveln är ett precisionsverktyg som kräver små justeringar.

Stålet ska bara sticka ut ganska lite från sulan, och den ska sticka ut lika långt på hela bredden.

Håll sulan ren. Det kan lätt samlas smuts och kåda på undersidan av hyveln. När så sker, kan du gå över sulan med ett sandpapper korn 120.

Håll sulan slät. Hyveln ska glida obehindrat. Smörjer du regelbundet in sulan med stearin, håller du den slät och minskar friktionen med materialet.

Lär dig känna hyveln

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka