Snickarens bästa vän

Behöver man fortfarande en hyvel i verkstan? Ja, i allra högsta grad! Hyveln är fortfarande överlägsen, när man ska ta bort en tunn bit, eller gnaga av en millimeter från en dörr som hugger.

Så här ställer du in och sköter hyveln

Det är inte svårt att ställa in en hyvel, men det kan krävas ett par försök innan hyveln är inställd precis så som du vill ha det.

När du har ställt in hyveln, är det en bra idé att testa den på en brädbit som inte ska användas till något. Då kan du finjustera spånens tjocklek tills det är precis som du vill ha det.

Med lätta slag på slagknappen dras stålet tillbaka och spåntjockleken minskas. Det hyvlas av mindre från träet.

Spåntjockleken ökas genom att slå på toppen av stålet. Man behöver inte ta i så mycket. Hyveln är ett precisionsverktyg som kräver små justeringar.

Stålet ska bara sticka ut ganska lite från sulan, och den ska sticka ut lika långt på hela bredden.

Håll sulan ren. Det kan lätt samlas smuts och kåda på undersidan av hyveln. När så sker, kan du gå över sulan med ett sandpapper korn 120.

Håll sulan slät. Hyveln ska glida obehindrat. Smörjer du regelbundet in sulan med stearin, håller du den slät och minskar friktionen med materialet.

Lär dig känna hyveln

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg