Med ett vasst stämjärn kan man arbeta så exakt att en sammanfogning av två bitar trä blir 100 procent tät.

Med ett vasst stämjärn kan man arbeta så exakt att en sammanfogning av två bitar trä blir 100 procent tät.

Stämjärn: Storlekar

  • Stämjärn med fasett finns i många olika storlekar - mellan 3 mm och 38 mm breda. De allra minsta på 3 mm är mest för hobbysnickeri. Den 25 mm breda varianten är mycket allsidig och kan användas till det mesta.
  • Stämjärn utan fasett finns från 6 mm till 32 mm. De på 28 mm och 32 mm är vanligast.

TIPS: Undvik de billigaste stämjärn

Billiga stämjärn är ofta sänksmidda och härdade i kallt vatten. Det betyder att det lättare lossnar bitar från järnet och att de måste slipas oftare än kvalitetsjärn. Billigare stämjärn kan dock vara en utmärkt lösning till grövre uppgifter och till de storlekar på stämjärn som man sällan använder.

Slipning av stämjärn: Så här säkras den rätta vinkeln

Ett stämjärn ska slipas regelbundet. Det görs på en så kallad karborundumsten med en grov och en fin sida. Först slipas grovt och därefter fint.

För att behålla rätt vinkel på eggen (den korta fasetten) - ofta 25 grader - kan man med fördel använda en slipjigg, som stämjärnet placeras mot. Slipa först eggen, vänd järnet, och avlägsna de sista ojämnheterna.

Finns det hack i skäret, krävs det en bänkslip eller en våtslip. Järnet får inte bli för varmt, så det måste kylas ner regelbundet med vatten.

Et stemmejern skal skærpes med jævne mellemrum.