Vinkelslipen kan hantera massor av arbeten. Men var noggrann med säkerheten, för den besitter enorma krafter.

Vinkelslipen kan hantera massor av arbeten. Men var noggrann med säkerheten, för den besitter enorma krafter.

SÄKERHETSSKÄRMENS FUNKTION OCH INSTÄLLNINGAR
DÄRFÖR ÄR SKÄRMEN VIKTIG Säkerhetsskärmen gör det ibland svårt att komma åt ordentligt. Men låt inte det fresta dig att ta av den. Skärmen ser till att leda undan gnistor, och – minst lika viktigt – så fångar den upp flygande småbitar, ifall själva klingan skulle gå sönder. Och biter sig klingan fast kommer skärmen att skydda din hand om maskinen slår bakut.
INSTÄLLNINGSMÖJLIGHETER Ska du köpa dig en ny vinkelslip, så kika efter en där säkerhetsskärmen har många inställningsmöjligheter. Det gör det lättare att komma åt på svåra ställen.

Viktigt: säkerhet under arbetet

Vinkelslipen ligger på topp 3 när det gäller gör-det-själv-skador som leder till sjukhusbesök. Den låter mycket och arbetar med en enorm hastighet, så skyddsglasögon, hörselkåpor och handskar är nödvändig säkerhetsutrustning.

Använder du vinkelslipen till att skära i sten, plattor och tegel, kan vi även verkligen rekommendera att du använder en dammsugare, då det blir stora mänger finkornigt damm.

  • GLASÖGON. Tätslutande glasögon skyddar dina ögon mot gnistor när du arbetar i metall.
  • HÖRSELKÅPOR. En vinkelslip låter mycket, så ska du arbeta länge är hörselkåpor extra viktigt.
  • MASK. En mask som tar finkornigt damm från plattor och tegel. Välj gärna en med luftventil.
ARBETEN MED VINKELSLIBEREN
FRÄS FOGAR Med en frästillsats på vinkelslipen kan du fräsa bort trasiga fogar i en tegelvägg. Se upp så att du inte skadar stenarna när du fräser de lodräta fogarna.
SLIPA KLINGAN En sliten gräsklipparklinga kan slipas relativt skarp igen med en slipskiva för metall. Spänn fast klingan ordentligt, och följ eggens vinkel när du slipar.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av vinkelslipar

HACK OCH BÅGAR I KAKEL/KLINKER
1. För hack i kakel och klinker ska du använda en diamantklinga för mjuk sten. Rita upp snittet först med en ritspenna, så slipper du ojämna kanter.
2. En båge i en platta fixar du genom att skära spår i den del som ska bort. Sedan “gnags” bågen ren med kakeltång, och slipas med kiselkarbid.
KAPA METALLRÖR
1. Vinkelslipen är perfekt när du ska kapa metallrör. Rita upp efter ett A3- eller A4-papper som du lägger runt röret, så blir snittet helt rakt.
2. Röret kapas med en klinga för metall. Trots en klinga av högsta kvalitet kan du inte undgå ojämnheter i snittet. Dem åtgärdar du med en fil.
SKÄR SPÅR I VÄGG
FÖR KABLAR OCH RÖR Ändringar av vatten- och elinstallationer kräver en fackman. Men du kan absolut fräsa spåren för rör och kablar själv – efter att ha avtalat med rörläggare och elektriker. Skär efter strecken så att spåret blir smalast ytterst och bredast innerst. Då sitter bruket bättre när spåret tätas. Sätt en mejsel på tvären i botten av spåret, och hugg till.
KORTA SPÅR Med en fogfräs i vinkelslipen kan du snabbt fräsa korta spår. I lättbetong kan du klara dig med en vanlig vinkelslip, men betong och tegel kräver en kraftigare modell.