Slipskiva vinkelslip:
Diamant/Kopskive

DIAMANTSLIPKOPP Med en diamantslipkopp på vinkelslipen kan du slipa och släta till hårda ytor, t.ex. betonggolv och gammal puts och bruk. Den greppar bra, så börja försiktigt. Finns i olika grovlekar.

Slipskiva vinkelslip: KOPPSKIVA

KOPPSKIVA Används till slipning av betong och andra hårda stenmaterial. Inte lika effektiv som en diamantslipkopp, men billigare och bra till mindre uppgifter. Finns normalt från korn 14 till 36.

Slipskiva vinkelslip: LAMELLSKIVA

LAMELLSKIVA Denna skiva har en lamellkonstruktion av slippapperslappar. Skivan är perfekt till att rensa och jämna till svetsfogar, metall och rostfritt stål med

Slipskiva vinkelslip: KÄGELBORSTE/STÅLBORSTE

KÄGELBORSTE/STÅLBORSTE För rengöring av smuts och rost på grillen ska du skaffa en kägelborste. Den finns i olika former: Stålborsten – för järnhaltiga material, och kopparborsten – för rostfritt stål och ickejärnhaltig metall.

Slipskiva vinkelslip: Slipskiva

SLIPSKIVA Vinkelslipen är väldigt kraftfull, och utrustad med slippapper på en slipplatta av gummi är den effektiv till grovt träarbete, och när du ska få bort gammal färg och härdade limrester.

Slipskiva vinkelslip: Polerhätta

POLERHÄTTA Även till polering av bilen och båten kan du utnyttja vinkelslipens krafter. Det vanligaste är nog “hättor”, som knyts om en gummislipplatta av samma sort som används till slipskivor.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av vinkelslipar

Slipskiva vinkelslip: Metalskæreskive

METALLKAPSKIVA En tunn kapskiva (1 mm) är optimal om du ska kapa i rostfritt stål. Den avlägsnar mindre material och arbetar därför snabbt. Är särskilt bra till batteridrivna slipar då den kräver mindre kraft. En kvalitetsskiva kostar ca. 100 kronor

Slipskiva vinkelslip: DIAMANTSKIVA FÖR MJUK STEN

DIAMANTSKIVA FÖR MJUK STEN Ska du kapa mjuk sten, t.ex. tegel, kakel och marmor, ska du skaffa en diamantkapskiva med stängd kant. En kvalitetsskiva håller länge, och du kan hålla den skarp genom att skära i hård sten. Det rensar skivan.

Slipskiva vinkelslip: DIAMANTSKIVA FÖR HÅRD STEN

DIAMANTSKIVA FÖR HÅRD STEN Ska du kapa hård sten, t.ex. betong, trädgårdsplattor eller hårdbränd klinker, ska du använda en diamantkapskiva med öppen kant. Den öppna kanten ser till att skivan kyls ned under arbetet, så att den inte bränner fast.

Slipskiva vinkelslip: Bred diamantskive

BRED DIAMANTSKIVA Diamantkapskivan finns i en särskilt bred variant, som i grunden är tänkt att användas till utfräsning av fogar ur murar, men den kan även användas till att såga ut för rör och kablar i murade väggar.

LÄS MER: Här har vi samlat alla våra artiklar om vinkelslip

Krav på vinkelslipen

Kap- och slipskivor ställer inga stora krav på maskinens krafter, och hastigheten passar de flesta modeller, så nästan alla maskiner kan användas. Men vill du använda vinkelslipen till olika uppgifter, ställer det vissa krav på modellen. Se vad du ska titta efter.

  • Rengöra och polera: Borstar och polerskivor kräver motorkraft på över 1.000 watt. Till polering är det nödvändigt att varvtalet kan skruvas ned till under 4.000 i minuten.
  • Hyvla betong: Ska du använda vinkelslipen som betonghyvel, dvs. med en diamantslipkopp, kräver det en stor modell (180-230 mm) med en motor på ca. 2.000 watt. Välj också gärna en maskin med variabel hastighet.
  • Borra hål: Hastighetsreglering är en fördel, så att du kan justera efter borrets diameter. Borr över 50 mm kräver en motor på min. 1.000 watt.
  • Fräsa i mur: Kräver ingen hastighetsreglering. Å andra sidan är det en fördel om motorn är kolborstfri eller väl inkapslad, det dammar en hel del.
Slipskiva vinkelslip:

FOGFRÄS Med en fogfrässats kan vinkelslipen bli ett effektivt hjälpmedel när du ska rensa fogar i en mur. Fogfrässatsen består av en fogfräsplatta, en adapter och ett (eller flera) frässtål. Finns i olika bredder.

Slipskiva vinkelslip: Diamantborr

DIAMANTBORR Med ett diamantborr på vinkelslipen får du en kraftig “borrmaskin”, när du ska borra hål i kakel, klinker och tegel. De finns i olika storlekar och säljs ofta i set.