Snabb och effektiv slip

Skils nya Tornado skalar bort färg och rost med rasande hög fart.

Låt oss börja med att konstatera att Skil med sin nya Tornado 8100 har skapat en otroligt effektiv slipmaskin. Den grova slipskivan skalar bort både färg och lack från trä snabbare än man trodde var möjligt, och den kan också ta bort rost från metall.

Skils färgavskalare saknar finish

Men det man tjänar in på gungorna förlorar man på karusellen. För när slipningen går så fort så försvinner finishen. Till skillnad från en excenterslip ska man vricka maskinen lite så att skivan endast biter längs ena sidan. Det kan snabbt resultera i att den gräver sig ner i träet och lämnar en ojämn yta efter sig. Man ska därför räkna med att efterslipa ytan med till exempel en excenterslip.

Vi saknar hastighetsreglering

Den grova slipskivan kan tas bort och ersättas med en rondell som kan hålla fast slippapper. Men efter ett par tester kan vi konstatera att man får bättre resultat med excenterslipen eftersom den kan justeras i varvtal. Nej, Tornadon är bäst till det grova och där är den unik.

Till den effektiva slipmaskinen får man också en lammullsskiva för polering. Det är bra, men för att lyckas med polering ska man kunna justera varvtalet. Polering får inte utföras med höga varvtal för då kan man bränna underlaget eller det medel man polerar med – och då måste man börja om. Tornadon har en ganska slank kropp och man får bra grepp om den och eftersom man dessutom kan fälla ut ett stödhandtag, så blir det ganska lätt att styra maskinen även om den är stark. Den är också försedd med dammsugaranslutning som gör att man kan arbeta nästan dammfritt.

Framför allt en effektiv grovslip

Vår uppfattning är att färgavskalaren Tornado 8100 är en synnerligen effektiv maskin som klarar all grovslipning. När det gäller finish och polering finns det bättre alternativ, även om man förstås alltid kan polera bilfälgarna med den. Priset är cirka 750 kr och det får sägas vara attraktivt. Tornado är en maskin för alla som ska grovslipa trä eller metall.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Slipmaskiner