Excenterslip
  1. HANDTAG.

Välj en modell med 2-3 grepp, så att du har möjlighet att hålla maskinen med båda händerna. Kolla även att greppytorna har en gummibeläggning.

2. HASTIGHETSREGLERING. Det stora spannet, mellan 4.000 och 13.000 varv i minuten gör maskinen kapabel att slipa många olika sorters material.

3. MOTOR. Välj en motor på minst 250 W, så att maskinen även kan klara slipning av mjuka träsorter.

4. SLIPPLATTA. Kolla så att slippapperet sitter fast på kardborren på plattans undersida. Så att det inte glider åt sidan när du slipar.

5. START-STOPP-KNAPPEN ska vara placerad så att den inte sitter i vägen, och så att du inte kommer åt den av misstag.

6. DAMMFILTER. Valet står mellan kassett och påse. Kassetten är lättare att tömma, men sitter ofta i vägen. Kolla om du kan ansluta till en dammsugare.

7. SLADD. Är din slip inte batteridriven, så ska sladden vara mjuk så att du kan vara flexibel. Och den ska vara så lång att du kan röra dig. Fyra meter brukar vara lagom.

3 TYPISKA JOBB FÖR EXCENTERSLIPEN
Excenterslip SLIPNING AV TRÄ Excenterslipen är snabb och effektiv, både när du grov- och finslipar trä.
ExcenterslipSLIPNING AV MÅLADE YTOR Excenterslipen är effektiv när du ska bli av med gammal färg.
ExcenterslipPOLERING Utrustad med en polerskiva av lammskinn är excenterslipen bra till efterpolering.
3 VARIANTER AV EXCENTERSLIPEN
Excenterslip TVÅHANDSGREPP 2-3 greppmöjligheter ger god ergonomi, och är att föredra när du ska slipa stora ytor. Flera tillverkare gör sådana slipar både med sladd och batteri.
ExcenterslipENHANDSGREPP Enhandsmodellen är bäst till mindre ytor. Och den låga vikten gör den lätt att flytta omkring. Dessa modeller finns både med sladd och batteri.
ExcenterslipTRYCKLUFTSSLIP Excenterslip som kopplas till tryckluft är ett riktigt effektivt verktyg. Du kan lägga mycket tryck på utan att den bromsas. Bäst till grövre arbete.
EXCENTERSLIPENS SMARTA FUNKTIONER
Excenterslip Slipskivor i två olika storlekar till samma maskin är smart. En 125 mm skiva är bra för mindre jobb, medan du jobbar snabbt på stora ytor med en 150 mm skiva. Finns bara till få maskiner.
ExcenterslipFlexibelt stödhandtag. Ett extra handtag ger bra kontroll, men kan ibland vara i vägen. På vissa modeller kan handtaget vikas upp eller monteras av eller på efter behov.
ExcenterslipDammsugaranslutning. Det bästa sättet att bli av med dammet är att ansluta en dammsugare istället för det medföljande filtret. Kolla så att utblåset passar till slangen. Det gör det inte här.
ExcenterslipSladd. Är det sladd på slipen ska den vara mjuk, så du kan arbeta fritt. Och den ska vara så lång att du har bra rörlighet. Fyra meter är optimalt.
3 PRISNIVÅER PÅ EXCENTERSLIPEN
Excenterslip DEN DYRA Stark proffsmaskin för den ambitiöse gör-det-självaren. ? Motoreffekt: 400 watt ? Svängcirkel: 4 mm ? Varvtal obelastad/minut: 5.500-12.000 ? Vikt: 2,4 kg ? Sladd: 4 meter ? Pris: över 2.000 kr.
ExcenterslipMELLANKLASSEN Gedigen och effektiv maskin med bra kraft. ? Motoreffekt: 320 watt ? Svängcirkel: 5 mm ? Varvtal obelastad/minut: 4.200-11.000 ? Vikt: 2 kg ? Sladd: 4 meter ? Pris: runt 1.500 kr.
ExcenterslipDEN BILLIGA Lätt, smidig och effektiv maskin med behagliga grepp. ? Motoreffekt: 300 watt ? Svängcirkel: 2,4 mm ? Varvtal obelastad/minut: 7.000-12.000 ? Vikt: 1,7 kg ? Sladd: 4 meter ? Pris: under 1.000 kr.