Vi använder dagligen flera skärande verktyg och redskap - både inomhus och utomhus. Det är allt från köksknivar till häcksax och ogrässkyffel. På verkstan använder vi stämjärn, frässkaft och borr. Gemensamt för flera av dessa verktyg är att vi använder dem trots att de inte längre är så vassa som de borde vara. Det märkliga är att vi gör det trots att vi så väl vet hur skönt det är att arbeta med vassa verktyg, t.ex. att skära upp en stek med en vass kniv eller kanta rabatter med en vass spade, som lätt glider ner i gräsmattan. Samma sak gäller för stämjärn, hyvel, kniven i rotorklipparen och kedjan på motorsågen. När verktygen är vassa går arbetet som en dans, men varför slipar vi inte våra verktyg när det finns så många olika slipredskap. Det lönar sig att satsa på kvalitet, men du får inte glömma att snegla på resultatet. En ny sågkedja till din motorsåg kostar kanske 250 kr och kan slipas två-tre gånger. Då blir det svårt att tjäna in utgiften för en slipmaskin för sågkedjor. På denna kurs visar vi vilka slipredskap du ska använda för att slipa verktygen, och vi visar framför allt hur du ska slipa för att få bra resultat och hur du sedan underhåller den vassa eggen. Varken spade eller kniv i rotorklipparen behöver slipas med kirurgisk precision. Vinkelslipen duger bra. På den första lektionen presenterar vi ett antal slipredskap som du kan använda, och som du möter på följande lektioner. Du behöver inte skaffa alla. Välj dem som du får nytta av.