Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slipa verktyg - lektion 1:5, använd rätt slipredskap

Skriv ut Spara artikel

Skärande verktyg ska vara vassa för att göra nytta. Ett vasst verktyg underlättar arbetet och gör det skojigare. På denna kurs lär du dig hur du slipar dina verktyg och håller dem supervassa.

slib-vaerktoej

Vi använder dagligen flera skärande verktyg och redskap - både inomhus och utomhus. Det är allt från köksknivar till häcksax och ogrässkyffel. På verkstan använder vi stämjärn, frässkaft och borr.

Gemensamt för flera av dessa verktyg är att vi använder dem trots att de inte längre är så vassa som de borde vara. Det märkliga är att vi gör det trots att vi så väl vet hur skönt det är att arbeta med vassa verktyg, t.ex. att skära upp en stek med en vass kniv eller kanta rabatter med en vass spade, som lätt glider ner i gräsmattan. Samma sak gäller för stämjärn, hyvel, kniven i rotorklipparen och kedjan på motorsågen. När verktygen är vassa går arbetet som en dans, men varför slipar vi inte våra verktyg när det finns så många olika slipredskap. Det lönar sig att satsa på kvalitet, men du får inte glömma att snegla på resultatet. En ny sågkedja till din motorsåg kostar kanske 250 kr och kan slipas två-tre gånger. Då blir det svårt att tjäna in utgiften för en slipmaskin för sågkedjor.

På denna kurs visar vi vilka slipredskap du ska använda för att slipa verktygen, och vi visar framför allt hur du ska slipa för att få bra resultat och hur du sedan underhåller den vassa eggen.

 • Del 1: Använd rätt slipredskap Skärande verktyg ska vara vassa för att göra nytta. Ett vasst verktyg underlättar arbetet och gör det skojigare. På denna kurs lär du dig hur du slipar dina verktyg och håller dem supervassa.
 • Del 2: Slipa alla dina redskap Grova trädgårdsredskap ska också slipas. Kolla själv hur lätt det är att arbeta med en nyslipad spade.
 • Del 3: Slipa cirkelsåg och kedjesåg Tänderna på sågkedjan och cirkelsågens klinga slits och blir slöa. Ofta kan du slipa dem själv. Se här.
 • Del 4: Slipa järnen supervassa Ett stämjärn är värdelöst om det finns jack i eggen eller om eggen är slö. Slipa och bryn det ofta. Vi visar steg för steg hur det går till.
 • Del 5: Slipa borr och frässkaft Även om både borr och frässkaft är relativt billiga är det förnuftigt och mer ekonomiskt att slipa dem.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel (prenumeration): Slipa verktyg - lektion 1:5, använd rätt slipredskap
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka