Gör Det Själv kurs: Så här slipar du dina verktyg

Skärande verktyg ska vara vassa för att göra nytta. Ett vasst verktyg underlättar arbetet och gör det skojigare. På denna kurs lär du dig hur du slipar dina verktyg och håller dem supervassa.

Vi använder dagligen flera skärande verktyg och redskap - både inomhus och utomhus. Det är allt från köksknivar till häcksax och ogrässkyffel. På verkstan använder vi stämjärn, frässkaft och borr.

Gemensamt för flera av dessa verktyg är att vi använder dem trots att de inte längre är så vassa som de borde vara. Det märkliga är att vi gör det trots att vi så väl vet hur skönt det är att arbeta med vassa verktyg, t.ex. att skära upp en stek med en vass kniv eller kanta rabatter med en vass spade, som lätt glider ner i gräsmattan. Samma sak gäller för stämjärn, hyvel, kniven i rotorklipparen och kedjan på motorsågen. När verktygen är vassa går arbetet som en dans, men varför slipar vi inte våra verktyg när det finns så många olika slipredskap. Det lönar sig att satsa på kvalitet, men du får inte glömma att snegla på resultatet. En ny sågkedja till din motorsåg kostar kanske 250 kr och kan slipas två-tre gånger. Då blir det svårt att tjäna in utgiften för en slipmaskin för sågkedjor.

På denna kurs visar vi vilka slipredskap du ska använda för att slipa verktygen, och vi visar framför allt hur du ska slipa för att få bra resultat och hur du sedan underhåller den vassa eggen.

Det lär du dig i Gör Det Självs kurs: Slipa dina verktyg

Kursen publicerades första gången i tidningen Gör Det Själv 2010. Kursen består av 5 delar på totalt 12 sidor:

  • Del 1: Använd rätt slipredskap Skärande verktyg ska vara vassa för att göra nytta. Ett vasst verktyg underlättar arbetet och gör det skojigare. På denna kurs lär du dig hur du slipar dina verktyg och håller dem supervassa.
  • Del 2: Slipa alla dina redskap Grova trädgårdsredskap ska också slipas. Kolla själv hur lätt det är att arbeta med en nyslipad spade.
  • Del 3: Slipa cirkelsåg och kedjesåg Tänderna på sågkedjan och cirkelsågens klinga slits och blir slöa. Ofta kan du slipa dem själv. Se här.
  • Del 4: Slipa järnen supervassa Ett stämjärn är värdelöst om det finns jack i eggen eller om eggen är slö. Slipa och bryn det ofta. Vi visar steg för steg hur det går till.
  • Del 5: Slipa borr och frässkaft Även om både borr och frässkaft är relativt billiga är det förnuftigt och mer ekonomiskt att slipa dem.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg