Skärpning gör kniven vass igen

Köksknivar används ofta och blir snabbt slöa, och även om det är lätt att skärpa dem med ett skärpstål så kan det vara nödvändigt att slipa dem på en brynsten. Se här hur det går till att få en egg rakbladsvass.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
100 kronor

Intro

Det är både irriterande och farligt med en slö kniv. Men det är mycket lätt att få den vass med hjälp av en brynsten.

Tidsförbrukning

Högst två timmar.

Pris

En 100-lapp för en brynsten.

Svårighetsgrad

Det är tämligen enkelt att slipa en slö kniv.

Instruktion

1

Brynstenen ska vara våt. Lägg den därför i ett vattenbad i cirka 10 minuter. En del brynstenar levereras med halksäker gummiplatta, som håller fast brynstenen under arbetet, medan andra brynstenar måste spännas fast.

2

Börja med att bryna kniven på den grova sidan av stenen. För den fram och tillbaka på brynstenen så att du drar eggen efter dig. Vänd kniven när du drar bakåt. Försök vinkla kniven 25-30 grader som är idealisk eggvinkel.

3

Använd gärna en slipmall. Det finns olika slipmallar och stöd som kan användas för att det ska vara lättare att hålla kniven i rätt vinkel. Det tar sin tid att bryna eggen så att den blir vass.

4

Bryn nu eggen på den fina sidan av brynstenen. När du bryner på den fina sidan bör du föra kniven snett över eller tvärs över stenens längdriktning. Nu kan du föra kniven med eggen först.

5

Om träskaftet är slitet kan du passa på att fräscha upp det. Slipa allt trä med fint slippapper, korn 120 och därefter med korn 150-180, tills träet är matt.

6

Mätta träskaftet med olja. Häll matolja i en hög burk och sätt kniven med skaftet i oljan över natten så att träet har chans att suga till sig. Torka sedan av träskaftet noga med torra trasor så har du en nästan helt ny kniv igen.