Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skärpning gör kniven vass igen

Skriv ut Spara artikel

Köksknivar används ofta och blir snabbt slöa, och även om det är lätt att skärpa dem med ett skärpstål så kan det vara nödvändigt att slipa dem på en brynsten. Se här hur det går till att få en egg rakbladsvass.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
100 kronor

Intro

Det är både irriterande och farligt med en slö kniv. Men det är mycket lätt att få den vass med hjälp av en brynsten.

Instruktion

Gör så här

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Brynstenen ska vara våt. Lägg den därför i ett vattenbad i cirka 10 minuter. En del brynstenar levereras med halksäker gummiplatta, som håller fast brynstenen under arbetet, medan andra brynstenar måste spännas fast.

2

Börja med att bryna kniven på den grova sidan av stenen. För den fram och tillbaka på brynstenen så att du drar eggen efter dig. Vänd kniven när du drar bakåt. Försök vinkla kniven 25-30 grader som är idealisk eggvinkel.

3

Använd gärna en slipmall. Det finns olika slipmallar och stöd som kan användas för att det ska vara lättare att hålla kniven i rätt vinkel. Det tar sin tid att bryna eggen så att den blir vass.

4

Bryn nu eggen på den fina sidan av brynstenen. När du bryner på den fina sidan bör du föra kniven snett över eller tvärs över stenens längdriktning. Nu kan du föra kniven med eggen först.

5

Om träskaftet är slitet kan du passa på att fräscha upp det. Slipa allt trä med fint slippapper, korn 120 och därefter med korn 150-180, tills träet är matt.

6

Mätta träskaftet med olja. Häll matolja i en hög burk och sätt kniven med skaftet i oljan över natten så att träet har chans att suga till sig. Torka sedan av träskaftet noga med torra trasor så har du en nästan helt ny kniv igen.

Tidsförbrukning

Högst två timmar.

Pris

En 100-lapp för en brynsten.

Svårighetsgrad

Det är tämligen enkelt att slipa en slö kniv.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggevejledning: Skärpning gör kniven vass igen
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka