Lätt
Svår

PROBLEM

Kökskniven har blivit slö och behöver skärpas för att kunna användas.

LÖSNING

Med hjälp av en brynsten kan eggen bli supervass.

GÖR SÅ HÄR:

1. Brynstenen ska vara våt

Lägg den därför i ett vattenbad i cirka 10 minuter. En del brynstenar levereras med halksäker gummiplatta, som håller fast brynstenen under arbetet, medan andra brynstenar måste spännas fast.

2. Börja med att bryna kniven på den grova sidan av stenen

För den fram och tillbaka på brynstenen så att du drar eggen efter dig. Vänd kniven när du drar bakåt. Försök vinkla kniven 25–30 grader som är idealisk eggvinkel.

3. Använd gärna en slipmall

Det finns olika slipmallar och stöd som kan användas för att det ska vara lättare att hålla kniven i rätt vinkel. Det tar sin tid att bryna eggen så att den blir vass.

4. Bryn nu eggen på den fina sidan av brynstenen

När du bryner på den fina sidan bör du föra kniven snett över eller tvärs över stenens längdriktning. Nu kan du föra kniven med eggen först.

5. Om träskaftet är slitet kan du passa på att fräscha upp det

Slipa allt trä med fint slippapper, korn 120 och därefter med korn 150-180, tills träet är matt.

6. Mätta träskaftet med olja

Häll matolja i en hög burk och sätt kniven med skaftet i oljan över natten så att träet har chans att suga till sig. Torka sedan av träskaftet noga med torra trasor så har du en nästan helt ny kniv igen.