Se testvinnarna från 2022

När vi tittar tillbaka på det senaste året har hela 227 verktyg gått igenom Gör Det Självs välsmorda testmaskin. De 227 verktygen fördelas på 20 stortest och 76 mindre test.

När vi testar verktyg, så gör vi det ordentligt. Och när jag planerar våra test anstränger jag mig för att de ska likna de utmaningar som maskinerna ställs inför ute i verkligheten.

Testen görs alltid exakt på samma sätt för alla maskiner som deltar i testen. Så att resultaten blir jämförbara och mätbara och att maskinerna enkelt kan ställas mot varandra.

Därför:

  • När vi testar kedjesågar är det vanliga furustolpar som vi förvandlar till skivat pålägg
  • När vi mäter häcksaxarnas styrka görs det med hjälp av rundstav med olika diameter
  • När vi ska mäta borrskruvdragarnas hastighet så är det vanliga spånskiveskruv som vi skruvar i på tid.

I den här artikeln har vi samlat de 20 maskiner som klarade sig allra bäst i våra Stortest 2022 och därför belönades med titeln “Testvinnare.”

/Martin Mogensen
Testredaktör på Gör Det Själv

De 20 Testvinnarna

1

Makita DHP483 är utrustad med en imponerande kolborstfri motor som både var testets starkaste och den klart mest uthålliga. De fem karmskruvarna skruvades i på bara 25 sekunder, medan borrskruvdragaren på en laddning kunde göra hela 198 hål med ett 25 mm centrumborr i 25 mm MDF. Det motsvarar 66 hål per amperetimme – 61 % fler hål än den näst mest uthålliga deltagaren. Det är speciellt imponerande eftersom styrka ofta går ut över uthålligheten.

Säljs för ca 2.500 kronor med laddare och 3 Ah-batteri.

Handöverfräsar test: Makita-RT0702CX2J_410649 2

Makita RT0702CX2J består av en separat motorenhet, som olika tillbehör kan monteras till. Det gör den väldigt allsidig och lätt att ställa in och byta stål på. Tyvärr är spånsugen dålig och fräsen måste föras långsamt framåt om sugen ska hänga med.

Säljs för 2.275 kronor.

3

Metabo uhev 2860-2 quick är inte billig, men den beter sig ändå som en betydligt dyrare maskin. Förutom växel för mejsling och hammarborrning har den även två växlar för vanlig borrning utan slag. Vid borrning i murverk kan du dessutom välja varvtal och slag i förväg, beroende på om du t ex ska borra i tegel eller betong. I styrketestet i betong klarade testvinnaren ett 6 mm hål på 6 sekunder, medan ett 10 mm hål tog beskedliga 15 sekunder.

Borrhammarens allsidighet understryks av möjligheten att byta ut SDS-borrchucken för slagborr med den medföljande självspännande borrchucken för vanliga borr med runt skaft.

Säljs för 2.800 kronor.

Slagskruvdragare test: Makita DTD154Z 4

Makita dtd154z behövde bara 13 sekunder för att slå i en fransk skruv på hela 8 x 180 mm. De fyra växlarna ser samtidigt till att den är lika övertygande med vanliga spånskruvar.

Säljs för 2.700 kronor med laddare och 5 Ah-batteri.

Elkedjesåg test: Makita UC3551A 5

Makita UC3551A är en imponerande och välgjord kedjesåg med sladd som med en ergonomi och kvalitet i topp förmådde att kapa furustolpen 10 gånger på 39 sekunder – inklusive den tid som det tog att flytta sågen. Huset till svärd och kedja var i motsats till de flesta andra deltagarna gjort helt i metall, och kedjan spänns enkelt och kontrollerat på ett litet hjul på sidan.

Säljs för 1.890 kronor.

Kompressor test: Hyundai OTS750-24/HYAC24-1S 6

Hyundai OTS750-24/ HYAC24-1S är i motsats till de flesta kompressorer väldigt tystlåten. Den låter bara 62 dB, vilket är i nivå med vanligt samtal. Och ska den stå i det lilla verkstan där hemma är det en välkommen fördel.

Säljs för 2.995 kronor.

Häcksax batteri: RYOBI RY18HT55A 7

Ryobi RY18HT55A är väldigt behaglig att arbeta med. Balansen är på topp och båda handtagen är sköna att hålla i och ger bra kontroll över maskinen.

Testvinnaren var den enda som kunde klippa av rundstaven på 25 mm. Tyvärr går den imponerande styrkan väldigt tydligt ut över uthålligheten. Däremot betyder det långa svärdet och arbetskapaciteten att du får jobbet gjort snabbare.

Säljs för 2.299 kronor med laddare och 2 Ah-batteri.

Mellantryckstvätt: WORX Hydroshot WG630E 8

Worx hydroshot wg630E var med hela tre förstaplatser i deltesten en väldigt suverän testvinnare. Den långa lansen ger bra balans – även när strålen naturligt trycker maskinen bakåt.

Säljs för 2.199 kronor med laddare och 4 Ah-batteri.

Test robotgräsklippare: GARDENA Sileno Minimo 400 9

Gardena sileno minimo 400 är enkel att programmera och använda – speciellt tack vare en väldigt användarvänlig mobilapp där det bl a går att göra en avancerad veckoplan för när roboten får och inte får klippa. Den är samtidigt otroligt driftssäker och med undantag för trampolinens ställning, där den körde fast tre gånger, gick den helt utan problem.

Säljs för 7.695 kronor.

Vertikalskärare bensin: STIHL RL 540 10

Stihl rl 540 är med sina endast 2,2 kW inte imponerande – på pappret. Men kraften utnyttjas optimalt, och vertikalskäraren arbetade sig enkelt genom gräsmattan, där mossa och dött gräs revs upp medan det friska gräset blev kvar.

Säljs för 6.595 kr.

Gräsklippare batteri test: SKIL 0140 CA 11

Skil 0140 CA klarade även högt gräs utan problem. De två batterierna, som tillsammans får upp spänningen till 40 volt, räcker i 43 minuter, vilket i vår testträdgård var tillräckligt för att klippa hela 536 m² på en laddning. Klipparen är lättmanövrerad och kompakt att förvara.

Säljs för 3.995 kronor med laddare och 4 Ah-batterier.

12

Stiga sbc 232 D var på pappret bland de svagaste deltagarna i vårt stortest. I praktiken var den dock så övertygande att den belönades både med titeln testvinnare och bra köp. Den klippte av rundstavar på 25 mm helt utan problem och röjde 2 m² tätt buskage på bara 45 sekunder. Med en vikt på 7,9 kg ställs stora krav på balansen och en bra sele – och på både områdena levererar Stiga.

Säljs för 1.995 kronor.

Vinkelslip test: METABO WEQ 1400-125 13

Metabo WEQ 1400-125 är utrustad med antikickback, som ser till att din arm inte slits halvt ur led om kapskivan fastnar rejält under arbetet.

Den mörkgröna maskinen hade testets största motor, och den var därför föga överraskande även testets snabbaste deltagare. Det tog nämligen bara 44 sekunder att kapa vattenröret på 1/2" 10 gånger. Kvaliteten är också riktigt hög och de få detaljer som finns på den här sortens maskiner är genomtänkta och välgjorda. Både inställning av skyddskåpan och byte av kapskiva görs verktygsfritt.

Säljs för 1.349 kronor.

Krysslaser test: Stanley Cubix STHT77499-1 14

Stanley CUBIX STHT77499-1 är en superenkel krysslaser utan så många krusiduller. Den är rejäl och exakt, och så syns den gröna markeringen bra.

Säljs för 954 kronor.

Multiverktyg test: MAKITA DTM52Z 15

Makita dtm52z klarade av att utmärka sig positivt i ett test där alla deltagarna var i stort sett lika snabba och effektiva. Det beror särskilt på den enormt höga kvaliteten, och en ergonomi som också är på topp. Motorn är upphängd inne i maskinen i en vibrationsdämpande anordning. Det betyder att de många svängningarna dämpas innan de når dina händer.

Säljs för 2.900 kronor med laddare och 5 Ah-batteri.

Metabo_SXE-425_67622 16

Metabo sxe 425 turbotec är väldigt solid och välbyggd och är med sina 2,5 kg relativt tung. Det är en fördel när du arbetar på material som ligger ner – t ex på en bänkskiva. Då betyder den extra vikten nämligen att maskinen ligger mer stadigt och säkert på materialet, samt att mer kraft förs över till arbetet och att färre vibrationer når dina händer. Därför kunde den också klara hastighetstestet på bara 19 sekunder.

Säljs för 1.699 kronor.

Kap och gersåg test: METABO KGS 216 M 17

Metabo kgs 216 m är genomtänkt och kvaliteten är i en klass för sig. Den är inte bara lätt att komma igång med, ställa in och jobba med. Den levererar också ett superexakt resultat. Släden som gör det möjligt att föra sågen fram och tillbaka genom sågämnet är stabil och lättkörd. Placeringen av knappar och handtag är genomtänkt och sågen är logisk att arbeta med.

Den har några enkla men effektiva lösningar som underlättar arbetet. Bl a en skruvtving med knapp för snabb och grov inställning samt ändstopp i bänkförlängaren.

Säljs för 2.290 kronor.

18

Ryobi R18js var med sina 2,7 kg bland de tyngre i fältet, vilket passar väldigt bra ihop med dess imponeraende styrka. På 32 sekunder sågade den 1 meter i 24 mm MDF-skiva.

Säljs för 2.200 kronor med laddare och 4 Ah-batteri.

19

Ryobi RWsl1801m får verkligen jobbet gjort och sågar 1 meter i 24 mm MDF-skiva på bara 10 sekunder. Den levererar dessutom övertygande kvalitet och en lysande ergonomi och är en riktigt gedigen maskin.

Säljs för 2.200 kr med laddare och 4 Ah-batter.

Test tigersåg sladd: MAKITA JR3051TK 20

Makita JR3051tk var lite dyrare än de flesta andra testdeltagarna. Men är du villig att betala det lilla extra så blir du också rikligt belönad. Så snart du får sågen i händerna märker du att den är i en klass för sig. Designen är läcker, balansen är bra och knapparna är gedigna och lättanvända. När Makita-sågen samtidigt slog konkurrenterna i hastighetstestet med 10 snitt på 2 minuter och 48 sekunder, var det inte något snack om saken.

Med undantag från en enda deltagare vägde alla sågarna lika mycket, så det var inte på vikten som Makita-sågen kunde skilja ut sig. Den hade dock en bättre viktfördelning och låg med sina slimmade handtag också bättre i händerna än de andra deltagarna.

Säljs för 1.299 kronor.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg