Se testvinnarna från 2021

Under 2021 har vi på Gör Det Själv testat ungefär 200 olika verktyg. Här hittar du de 17 maskiner som fick titeln "Testvinnare" i våra Stortest.

Den kompakta och urstarka kedjesågen är något av de läckraste verktygen som vi haft nöjet att testa 2021.

När vi testar verktyg, så gör vi det ordentligt. Och när jag planerar våra test anstränger jag mig för att de ska likna de utmaningar som maskinerna ställs inför ute i verkligheten.

Testen görs alltid exakt på samma sätt för alla maskiner som deltar i testen. Så att resultaten blir jämförbara och mätbara och att maskinerna enkelt kan ställas mot varandra.

Därför:

  • När vi testar kedjesågar är det vanliga furustolpar som vi förvandlar till skivat pålägg
  • När vi mäter häcksaxarnas styrka görs det med hjälp av rundstav med olika diameter
  • När vi ska mäta borrskruvdragarnas hastighet så är det vanliga spånskiveskruv som vi skruvar i på tid.

I den här artikeln har vi samlat de 17 maskiner som klarade sig allra bäst i våra Stortest 2021 och därför belönades med titeln “Testvinnare.”

/Martin Mogensen
Testredaktör på Gör Det Själv

De 17 Testvinnarna

Sticksåg med sladd: METABO STEB 65 QUICK 1

METABO STEB 65 QUICK är en lysande allround-maskin som både är behändig, lättanvänd, snabb och exakt, och som levere- rar en bra snittkvalitet. Kvaliteten är bra och maskinen är helgjuten. T ex består sulan av en metallplatta på ett stativ av gjuten alumini- um – inte bara av plåt som på de flesta andra i den här prisklassen.

Säljs för 775 kronor

Cirkelsåg med skena: METABO KS 66 FS 2

METABO KS 66 FS är stor, tung, urstark och rejäl. Det är tydligt att Metabo har haft den professionella och krävande hantverkaren i tankarna när de designade den här maskinen. På 18 sekunder sågar den två meter i en 19 mm OSB-skiva.

Säljs för ca 4.200 kronor med styrskena

Enhands motorsåg test: MAKITA DUC254Z 3

MAKITA DUC254Z har ett svärd på 25 cm. Ändå är hela maskinen bara 51,5 cm lång, vilket gör den lätthan- terlig. Därför är det också imponerande att den på 1 minut och 25 sekunder kan kapa en 10 x 10 cm-stolpe 10 gånger. På en laddning klarar den 42 snitt.

3.500 kronor med laddare och 4 Ah-batteri

Test av grensågar: HUSQVARNA 115IPT4 4

HUSQVARNA 115IPT4 var i en klass för sig när sex grensågar skulle korsa klingor – eller kedjor. Medan de andra deltagarna har kedjehastigheter på runt 5 m/s, så
kan Husqvarna-maskinen prestera hela 10 m/s. Så när en rundstav på 35 mm skulle kapas tre gånger – på tre meters höjd – klarade testvinnaren uppgiften på bara 12 sekunder. Den näst bästa deltagaren behövde 20 sekunder, medan den långsammaste behövde hela 52 sekunder. Batteriet på 36 volt och 2 Ah kan dessutom klara hela 118 snitt per laddning.

Säljs för 2.990 kronor med laddare och 2 Ah-batteri

5

MAKITA DHP483Z är en fulländad maskin. Både kvalitet och ergonomi är på topp, och även om priset är relativt lågt så märks det tydligt att Makita är vana vid att göra elverktyg i toppklass. Makita-maskinen var testets snabbaste till de vanliga spån- skruvarna. Och även om den behövde nöja sig med en delad tredjeplats när det kom till de mer krävande karmskruven, så löste den uppgiften med råge i ett fint, jämnt tempo.

Säljs för 2.204 kronor med laddare och 3 Ah-batteri

Skruvdragare 12v: Makita DF332D 6

MAKITA DF332D är ett impo- nerande litet kraftverk, som både är blixtsnabbt och kraftfullt. Med en längd på bara 16 cm kan den lätt komma åt på trånga ställen.

Säljs för 2.695 kronor med laddare och 2 st 2 Ah-batterier

Bilningshammare test: EINHELL TE-DH 1027 7

EINHELL TE-DH 1027 väger bara 11,1 kg. Och även om det omedelbart kan låta mycket, så är det en lättviktare för att vara bilnings- hammare. Den kan därför både användas vågrätt och lodrätt, vilket är en klar fördel. De våldsamma vibrationerna absorberas delvis av en liten stötdämpare i handtaget, och därför har Einhell lyckats göra en bilningshammare med förvå- nansvärt bra ergonomi – med tanke på vilken slags maskin det är.

Säljs för 2.500 kronor

Batteridriven gräsklippare test: Husqvarna LC 347iVX 8

HUSQVARNA LC 347IVX levererade testets snyggaste klippresultat. I det låga gräset var det nästan. Under kåpan finns det plats för ett extra batteri, som ger samma kraft men dubbel räckvidd. dött lopp mellan testets fyra bästa, men i det höga och mer krävande gräset drog Husqvarna ifrån konkurrenterna. Direkt när du lägger händerna på maskinen märks att det handlar om hög kvalitet i en rejäl och genomtänkt maskin med bra detaljer, som en användarvänlig instrumentpanel, dubbel batteriindikator och plats för ett extra batteri.

Säljs för 9.185 kronor med laddare och 5,2 Ah-batteri

9

BLACK+DECKER STC1820PC-QW är med i toppstriden i alla fyra deltest. Ergonomin är på topp med trimhjul och många inställningsmöjligheter. Och så noterar vi med glädje att du kan välja mellan två hastigheter på trimmern – en för smala kanter längs husväggen och en för högt och tätt gräs.

Säljs för 1.099 kronor med laddare och 2 Ah-batteri

Billig högtryckstvätt test: HUSQVARNA PW 125 10

HUSQVARNA PW 125 har flera bra detaljer, även om priset har pressats ner ordent- ligt. Slangen, som klart är bland testets bästa, kan t ex rullas upp på en praktisk vals, och så har testvinnaren praktisk förvaring på baksidan för alla medföljande delar av bra kvalitet. De solida snabbkopplingarna gör det enkelt att byta mellan olika tillbehör.

Säljs för 1.300 kronor

Vertikalskärare test: HUSQVARNA S138C 11

HUSQVARNA S138C var inte testets snabbaste, men den var den mest effektiva. På 4m2togdenbort4,4kg mossa och dött gräs. Det allra mesta hamnade i uppsamlaren, och gräsmattan behövde därför inte räfsas efteråt. Ännu en klockren testvinnare från Husqvarna.

Säljs för 1.995 kronor

12

EINHELL GE-CH 36/65 LI har ett imponerande svärd på hela 65 cm med ett tandavstånd som gör det möjligt att gapa över halvtjocka grenar. Vikten är på lite över 5 kg, och vi förväntade oss därför lite av ett muskelpaket. Och vi blev inte besvikna. Även testets mest utmanande rundstav på 25 mm klipptes av utan några större problem. Det som dock överraska- de mest var uthålligheten på 91 minuter, vilket var hela 16 minuter längre än testets nummer två.

Säljs för 3.000 kronor med laddare och 2 st 3 Ah-batterier

Vinkelslip 230mm: EINHELL TE-AG 230 13

EINHELL TE-AG 230 är både välgjord och billig. Och därför avgår den stora maskinen för 230 mm-kapskivor med titeln både som testvinnare och bra köp. I styrketestet kapa- des betongplattan två gånger på bara 57 sekunder. Den har bra ergonomi tack vare en rimlig vikt på 5,5 kg kombinerat med möjligheten att vrida det bakre handtaget och montera stödhandtaget i tre olika lägen.

Säljs för 1.190 kronor

Test multiverktyg med sladd: RYOBI RMT300-SA 14

RYOBI RMT 300-SA kan såga av en list på 65 x 12 mm på 8 sekunder. Dessutom kan huvudet vinklas, så att den allsidiga maskinen blir ännu mer allsidig.

Säljs för 1.495 kronor

15

DEWALT DCW604 är så kraftfull att du helt glömmer att den är batteridriven. Och utan
den irriterande sladden kan du arbeta friare. Inställningsmöjligheterna är många och handöverfräsen är lätthanterlig. Priset är högt, men du får vad du betalar för.

Säljs för 3.595 kronor solo

Excenterslip batteri: AEG BEX 18-125-0 16

AEG BEX 18-125-0 är en helgjuten maskin som väger hela 2,1 kg. Den ligger därför stadigt och stabilt på underla- get, där den snabbt får jobbet gjort. När vi i hastighetstestet skulle slipa bort en teckning, klarade AEG uppgiften på 18 sekunder – hela 8 sekunder snabbare än deltagaren på andraplatsen.

Säljs för 2.700 kronor med laddare och 4 Ah-batteri

Lövblås test: DEWALT DCMBL562 17

DEWALT DCMBL562 är av vanlig god DeWalt-kvalitet med en ergonomi på topp. Det beror speciellt på bra balans kombinerat med ett välformat handtag, som finns på de flesta el-verktyg från DeWalt. I styrketestet blåstes en badboll hela 2,45 meter upp i luften. Där blev den hängande i 12 minuter och 7 sekunder, tills batteriet på 5 Ah var tomt.

Säljs för 3.000 kr med laddare och 5 Ah-batteri

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg