HJÄLM

Använd hjälm när det finns risk att du får något i huvudet, t.ex. när du beskär träd eller sätter upp innertak. Alla hjälmar i byggvaruhusen är lika effektiva och uppfyller myndigheternas krav. Du kan därför låta smak och behaglighet avgöra vilken du ska ha. Du kan komplettera hjälmen med t.ex. pannlampa. (Prisbild: 100-500 kr)

HÖRSELSKYDD

Många motoriserade verktyg väsnas så mycket att de även på kort sikt kan orsaka permanenta skador på din hörsel. Det är därför förnuftigt att använda hörselskydd.

Det finns en mängd effektiva hörselskydd från ganska billiga proppar av skumplast till avancerade kåpor med inbyggd radio och extern mikrofon.(Prisbild: 50-500 kr)

ARBETSJACKA

Använd en robust jack av kraftigt tyg som skyddar dig, t.ex. när du bär brädor på axeln eller stöter in i något. (En enkel arbetsjacka kostar från 400 kr. Vill du att den dessutom ska vara regntät och ha inbyggd värme, så kostar den upp till 2500 kr)

HANDSKAR

Alla byggvaruhus har ett antal arbets- och skyddshandskar för olika uppgifter. De ger dig bra grepp och känsla för verktygen och redskapen du använder. Några är isolerade för vinterjobb, andra har skydd som hindrar skador från stickande och vassa redskap och några tål hög värme. (Prisbild: 50-500 kr)

SÅGBYXOR

Är du typen som fäller träd och kapar ved med motorsåg å ska du absolut skaffa dig ett par sågbyxor. Under ett slitstarkt nylonlager finns ett virrvarr av långa och sega fibertrådar. Skulle kedjan gå igenom nylonet fastnar den genast i trådarna och stannar på en bråkdels sekund. Blixtlås på baksidan av byxorna gör att de kan tas av i nödfall eftersom de inte kan skäras loss.

Även den billigaste byxan ger bra skydd och det är faktiskt möjligt att hitta paketlösningar med byxa, hjälm, visir och handskar för cirka 1200 kr. (Prisbild byxor: 900-2000 kr)

SKYDDSSKOR

Fötterna är enormt utsatta nästan vad du än arbetar med. Ett par skyddsskor räddar dig från dumma skador som kan uppstå för att du stöter in i något, tappar något eller klipper gräs. Tåhättan av stål tål tryck uppifrån och med spikskydd under sulan minskas risken för att du får en spik i foten.

De billigaste skorna kostar runt 300 kr, men ger du lite mer får du lägre vikt och bättre komfort. (Prisbild: 300-2000 kr)

VISIR

När du arbetar med motorsåg eller vinkelslip är det klokt att använda visir. Det är ett bra alternativ till skyddsglasögon eftersom visiret täcker hela ansiktet och inte immar igen. Sågar du mycket i metall bör du ändå använda skyddsglasögon för att vara på den säkra sidan. (Prisbild från 150 kr)

FILTERMASK/ANSIKTSMASK

Överallt där det dammar kan du få en skada som visar sig först många år senare –lungskador och liknande. Oavsett om du river byggnadsdelar, isolerar, blandar bruk eller slipar ska du skydda dina luftvägar med en mask.

Ofta räcker en billig filtermask, men ibland kan det vara nödvändigt med täckande ansiktsmask som skyddar mot ångor och gaser av olika slag. (Filtermask från cirka 25 kr, helmask från cirka 500 kr)

SKYDDSGLASÖGON

Skyddsglasögonens uppgift är att skydda dina ögon mot kringflygande partiklar och gnistor. Det finns en mängd varianter från de billigaste som används när du skjuter iväg nyårsraketer till smarta designmodeller. Det viktiga är att du skyddar ögonen.

Dyrare glasögon är ofta av polykarbonat, som är ett hårt och reptåligt material. (De enklaste kostar 30 kr, de dyraste kan kosta ett par tusen)

FALLSKYDD

Det är nödvändigt men relativt dyrt att gardera dig mot fall när du arbetar på t.ex. taket eller beskär höga träd. Ett fallskyddspaket med sele, rep och krok kostar runt 1300 kr. Ju mer avancerad utrustningen är, desto högre blir priset. Se också till att ha en medhjälpare om det händer något. Det är inte lätt att rädda sig själv om man hänger i en sele högt över marken. (Pris från 1300 kr)

DE 3 VIKTIGASTE

Utrustningen ska anpassas efter arbetet, men till de flesta projekten är du garderad med: **1. Skyddsglasögon

  1. Hörselskydd
  2. Handskar**