Innan du börjar elda med veden i kaminen är det viktigt att det har rätt fukthalt. Vedens fuktinnehåll ska vara 18% för att brinna optimalt.

Med en fuktmätare är det lätt att kontrollera fukthalten i din ved. På det sättet kan du garantera att du får ut det mesta av din ved.

Just nu får du en multidetektor med fuktmätare samt två nummer av Gör Det Själv för bara 89 kronor.

””

Därför ska veden vara torr

Det finns många fördelar med att elda med torr ved. Torr ved är lättare att tända, det brinner bättre och ger mer värme, och det förorenar mindre än fuktig ved gör. Det beror bland annat på att om din ved är fuktig så går det åt en massa energi till att värme upp fukten i veden, som därefter bara avdunstar. Den energin kunde istället lagts på att värma upp huset.

Med en fuktmätare kan du inom loppet av några sekunder mäta om din ved är tillräckligt torr för att användas i kaminen.

Så lätt kontrollerar du din ved med fuktmätaren

När du ska kontrollera om din ved är tillräckligt torr, ska du först klyva det. På utsidan kan det verka torrt, trots att det är fuktigt invändigt. Du ska mäta träets fuktighet på den nyklyvna ytan. Kom också ihåg att mäta fukthalten på flera olika vedklabbar från vedhögen.

Men multidetektorn kan mycket mer ...

I denna nya förbättrade 6i1 Multidetektor från Tech Pro får du hela sex effektiva mätverktyg samlade i en praktiskt enhet.

Verktyget innehåller avståndsmätare, metalldetektor, strömdetektor, fuktmätare, voltmeter och termometer.

  1. Lokalisera ström i väggen
  2. Se vattenledningar bakom kaklet
  3. Mät fukthalten i trä
  4. Mät avstånd på till 13 meter
  5. Mät spänningen i batterier
  6. Mät temperatur både inne och ute
””