Överlägsen sänksåg – den är dyr, men helt i toppklass.

Överlägsen sänksåg – den är dyr, men helt i toppklass.

Sänksågen är ett av snickarens hemliga vapen. Den gör helt lika snitt varje gång, och som namnet antyder, kan den sänkas ner, så att du kan börja ditt snitt mitt i en skiva. Den är en halvdyr specialist, som ofta kostar 4-5000 kronor. Men kvalitet kostar, och du får vad du betalar för.

Det gäller även för Festools TS 75 EBQ-Plus-FS. Den kostar omkring 10 000 kronor, men så är den också proppfull med smarta detaljer, som avslöjar att det är en såg i absolut toppklass.

Smarta detaljer med Festools sänksåg

Festool sänksåg

1. Helt rakt snitt – styrskenan är sågens viktigaste tillbehör. Den har två glidsäkra lister på undersidan som ger exakta snitt varje gång. En skena på 140 cm ingår, men de finns på upp till 5 m.

2. Lätt klingbyte – FastFix är namnet på Festools system för snabbt, lätt och säkert klingbyte. När du lyfter det gröna handtaget låses klingan och sänks ut under sågen, så att den blir lättåtkomlig.

3. Fjädrande klyvkniv – när sågen placeras på arbetsstycket skjuts klyvkniven automatiskt tillbaka. I takt med att sågen rör sig framåt, kör klyvkniven ner i sågspåret och ser till att sågklingan inte kläms fast.

4. Dammfritt arbete – dammutsuget, där dammsugarslangen monteras, kan rotera 360 grader. Det gör det lätt att justera slangen, så den inte hamnar i vägen.

5. Flisfria snitt på båda sidor – på höger sida av sågen justeras det gröna ytskyddet, så att det pressas mot arbetsstycket som därmed inte flisas. På vänster sida om klingan pressar styrskenan mot arbetsstycket och ger även här ett rent och fint snitt som inte flisar sig.

Andra smarta detaljer med Festools sänksåg

Kraftig motor
För att kunna matcha den stora skärkapaciteten på 75 mm, är sågen på hela 1 600 watt.

Snabbroms
När du släpper knappen stoppas sågen elektroniskt, och klingan stannar på mindre än två sekunder.

Jämn hastighet
Varven styrs elektroniskt. De hålls konstanta för att få en jämn såghastighet.

Längre livstid
Vanligtvis finns det två leder på en sänksågs drivaxel. Men denna sågen har tre. Det ger ett lugnt tempo, reducerar slitage och förlänger sågens livstid.

Utbytbar sladd
Sladden kan lätt bytas ut om den går sönder, eller om du av någon anledning vill ändra längden. Sladdarna går att köpa i längderna 4, 7,5 och 10 meter.

Ingen rekyl
Klingan är monterad i en glidkoppling. Den är därför inte helt låst, om klingan skulle fastna i träet.

Temperatursäkring
Om motorn blir för varm sänks varven för att undvika överhettning.

Mjukstart
Varven ökas gradvis, så att maskinen inte kör igång med ett ryck.

Här kan du läsa mer om hur du använder en sänksåg