Multiverktyg test

Multiverktyg test: Såga, slipa, skrapa och skära. Multiverktyget klarar många uppgifter helt utan problem.

Detta test är från 2018 – se vårt senaste test här: Test av multiverktyg

Har du provat att hugga ut ett hål i taket med hammare och stämjärn kommer du älska multiverktyget. Den kan göra jobbet mycket lättare. Och om du ska rensa fogar mellan kakelplattorna, är den klart överlägsen. Med rätt tillbehör klarar den allsidiga sågen en mängd olika uppgifter.

Vi har testat sju sladdrivna multiverktygen. Du kan köpa en en superstark maskin för bara cirka 1.500 kronor. Testvinnaren är dock betydligt dyrare än genomsnittet. Den är för finsmakare, och klarade alla såg- och sliputmaningar galant.

Det ingår ett bra urval av tillbehör till alla utom en. Tillbehören ska gärna kunna bytas snabbt och lätt, men dessvärre har vissa av dem ett för trögt låssystem.

Det är ofta en stor fördel med inbyggt arbetsljus, men det fann vi bara på två av de testade maskinerna.

Multiverktyg test: Så har vi testat

Vi undersökte den generella kvaliteten på maskinerna noggrant. Kändes de tillräckligt robusta för att klara av hårt arbete?

Vi sågade, slipade och skar i olika material, bland annat en 21 mm plywoodskiva, där vi gjorde likadana snitt så att vi kunde jämföra de olika resultaten.

Tillbehöret ska vara lätt att byta. Inte bara från blad till blad utan även från blad till slipskiva t.ex.

Maskinernas ergonomi, ljudnivå och styrka testades också. De ska vara lätta att hantera och helst inte vibrera för mycket. Det ska även vara enkelt att använda maskinerna i trånga utrymmen.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på multiverktyget på 5 minuter

Vi har testat dessa 7 multiverktygen

  • MAKITA TM3010CJ
  • DEWALT DWE315
  • EINHELL TE-MG 300 EQ
  • BOSCH PMF 350 CES
  • BLACK+DECKER MT300KA
  • STANLEY FME650K
  • FEIN FMM 350 QSL TOP

HÄMTA HELA TESTET och se vilken maskin som blev den stora vinnaren.

MULTIVERKTYG TEST: VIKTIGA DETALJER NÄR DU VÄLJER MULTIVERKTYG
STÖDHANDTAG: Ett extra handtag som kan monteras på maskinen gör det enklare att utföra precisionsarbete. Bara en enda multimaskin i testet har ett sådant handtag.
ARBETSBELYSNING: Om det finns inbyggd lampa ska den vara tillräckligt stark för att kunna lysa upp arbetsytan.
BYTE AV TILLBEHÖR: Med det breda urvalet av tillbehör ska det vara lätt att byta från ett blad till ett annat. Det är viktigt när du står mitt i arbetet – kanske på en stege – och snabbt vill kunna byta till ett nytt blad.
ERGONOMI: Maskinen måste vara välbalanserad. Den får inte vara för tung – du måste kunna arbeta med den under en längre tid. Det är idealiskt med glidsäkert gummi på de ytor där händerna är placerade.
REGLERBAR HASTIGHET: På de flesta multiverktyg kan hastigheten regleras på ett litet vred längst bak, så att du får bra kontroll när du arbetar. Vissa har den funktionen inbyggd i startknappen. Vad man tycker fungerar bäst är en smaksak.
SLADDLÄNGD: 3 meter sladd är minimum. 4-5 meter är bra. Särskilt vid arbeten där man står på en stege och det är opraktiskt att ha med sig en förlängningssladd. Sladden ska helst vara mjuk och flexibel.
TILLBEHÖR: Det ska minst ingå ett segmentsågblad, ett sänksågblad, slipskiva och gärna en slipplatta som standard. Då kan multivertyget även användas som en deltaslip.