För endast några år sedan var multiverktyg endast för hantverkare. I dag ligger de på hyllorna på alla byggvaruhus.

För endast några år sedan var multiverktyg endast för hantverkare. I dag ligger de på hyllorna på alla byggvaruhus.

1. GOLVJOBB

Om du ska lägga ett nytt flytande golv ovanpå det gamla, kommer du att få ett litet problem med anpassning mot foderlisterna runt dörrarna. Ska det se snyggt ut, så ska golvet in under foderlisterna. Ett sådant problem löser multiverktyget lättare än något annat verktyg. Du kan möjligen klara det med en fanersåg, men det är besvärligt att ligga på knä och såga parallellt med golvet. Risken att du repar antingen foder eller golv är stor.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av multiverktyg

Multiverktyg

Multiverktyget sågar av foderlisten.

2. PANELER OCH LISTER

Om du ska sätta upp en kopplingsbox för datorkablar eller om du vill trycka in bokhyllan platt mot väggen, så kan det vara nödvändigt att såga av allmogepaneler och -socklar. Om du försöker lossa sockeln eller panelen för att såga är det risk att tapeten eller färgen också följer med. Du kan möjligen använda stämjärn, men slagen kan skada sockeln. Med HCS- eller BIM sågblad kan du såga rätt in i träet och göra det snyggt.

Sågbladet gör ett exakt jobb och du behöver inte spackla.

Sågbladet gör ett exakt jobb och du behöver inte spackla.

3. SLIP

Deltaslipen ska inte användas på stora ytor men är härlig som komplement till dina andra slipmaskiner. Perfekt i hörn och där det är trångt.

4. SKUGGLIST

Vilket verktyg skulle du välja? Du kan inte komma åt med fanereller sticksåg och taket fjädrar så det blir svårt med ett stämjärn. Med multiverktyget och ett instickssågblad sågar du snabbt och lätt in i skugglisten utan att skada taket.

Multiverktyg

Multiverktyg: Sågbladet tar sig in i skugglisten även om taket fjädrar lite.

LÄS OCKSÅ: Så använder du multisågen

5. GIPSSKIVOR

Det är inte så svårt att såga i gipsskivor med en sticksåg, men ofta kan det finnas känsliga installationer bakom gipsskivan som elkablar eller rör. Med ett multiverktyg kan du såga igenom gipsskivan till precis det djup du önskar och då riskerar du inte ens att skada ångspärren. Här vill man sätta in en ventil, men är osäker på vad som finns bakom gipsskivan. Med multiverktyget sågas en bit av gipsen bort.

BIM segmentsågblad kan såga ner till exakt det djup du önskar.

BIM segmentsågblad kan såga ner till exakt det djup du önskar.

6. SKRAPA

Den lilla skrapan tar bort lim- och färgspill. Den kan också få bort spill av kakelfix som har härdat.

Multiverktyg

7. METALLRÖR

BIM instickssågblad för trä och metall kan lätt kapa ett mjukt kopparrör. Eftersom sågbladet är vinklat kan du såga av röret helt plant med väggen. Det är en omöjlig uppgift om du i stället försöker med en bågfil.

Multiverktyg

I situationer som denna är multiverktget suveränt.

8. BYT UT EN KAKELPLATTA

Om du vill ta bort en kakelplatta från väggen för att den har spruckit eller för att du har tänkt sätta upp en ventil, så börjar du med att ta bort fogen runt plattan. Många har annars försökt med hammare och mejsel, men det är inte så lätt att lyckas. Multiverktyget kan klara av jobbet ganska lätt om du förser det med ett smalt karbidsegmensågblad. Fogen försvinner säkert undan för undan utan att omgivande plattor skadas.

Multiverktyg

Hårdmetallraspen får bort resterna av kakelfixet.

Ladda ned hela artikeln och se multiverktygets stora urval av sågblad.