Worx Sonicrafter är lättskött, genomtänkt och full av finesser.

Worx Sonicrafter är lättskött, genomtänkt och full av finesser.

Det första man tänker på när man får det nya multiverktyg från Worx i sina händer är att det är en genomtänkt och häftig maskin. Sonicrafter, som maskinen heter, ger ett intryck av kvalitet med läcker finish på alla detaljer. Den har också en viss tyngd som signalerar styrka och uthållighet. Vi får samma kvalitetskänsla som när vi testar maskiner från Tyskland, Japan och USA. Men Worx har designats i Italien och tillverkats i Kina, där många andra tillverkare får sina maskiner gjorda.

Genomgående hög kvalitet

Kvalitetskänslan består när maskinen startas och arbetet börjar. Maskinen gör det den ska och batteriet ger ifrån sig rejäl styrka. Hastigheten ställer man lätt in steglöst efter uppgiften.

Multiverktyg med finesser

Men design är mer än läcker yta, fräcka färger och häftiga finesser. Det handlar också om teknik, ergonomi och hur man ska hantera maskinen. Här har tillverkaren fått en snilleblixt: fästet för alla klingor och tillbehör är öppet baktill. Därför kan verktygen lätt skjutas in i hållaren, som öppnas och stängs med den inbyggda spärren som sitter längst fram upptill på maskinen. Det ger snabba och enkla byten där man slipper trixa med lösa brickor, muttrar och insexnyckel. En annan smart finess är att arbetsljuset kommer från två lampor, en på varje sida av maskinen. Det borde andra tillverkare inspireras av.

Worx multiverktyg har ett minus

Under vårt test som pågick i flera timmar upptäckte vi att maskinen blev varm. Det kan kännas lite obehagligt, å andra sidan använder man sällan ett multiverktyg mer än en liten stund i sänder. Aldrig i flera timmar.

Worx Sonicrafter kostar cirka 1400 kr.

Worx Sonicrafter multiverktyg

4/5

Sonicrafter skulle ha fått fem stjärnor men värmeutvecklingen stjäl den sista stjärnan.

Pris: 1400 kr.

+

Utmärkt kvalitet, övertygande stark och en smart system för att byta verktyg.

÷

Värmutvecklingen blir rätt hög och det känns obehagligt när man arbetar länge.