Det här är ett av de bästa laservattenpassen. Men det kostar också mellan 2 500 och 3 000 kronor. Det är särskilt användbart vid plattsättning i större rum, där precisionen är helt avgörande. Här testar muraren vattenpasset genom att lägga ut några plattor på prov.

De två laserlinjerna ligger i rät vinkel till varandra och laserstrålen syns tydligt. Det är lätt för muraren att följa linjen när han sätter klinkerplattorna.Och han kan vara helt säker på att plattorna hamnar i rät vinkel. En röd spegel hör till vattenpasset. Den används för ytterligare kontroller av plattsättningen. Det kan nämligen vara mycket svårt att hålla samma fogavstånd mellan alla plattor. Och gör man inte det blir resultatet skevt lagda plattor. Det slipper man med hjälp av lasern och spegeln. Muraren tar ut längdmåttet för de först lagda fem plattorna. Här är det 76,5 cm.

LÄS OCKSÅ: Test av cirkellaser

Sedan avsätter han måttet på andra sidan läggningsytan med hjälp av spegeln. Den första markeringen ska sitta där laserstrålen träffar spegelns mittpunkt. Därefter ritar muraren ut 76,5 cm och ställer spegeln på plats. Sedan flyttar han laserpasset så att det är i flukt med den femte plattan.

Läs mer om: vattenpass

Nu bör spegeln träffa mitt i spegeln. Och det gör den.Därmed kan muraren lugnt lägga de sista plattorna på plats och känna sig säker på att både plattor och fogar håller måtten. Förutom räta vinklar kan lasern också ställas i för diagonaler på 67,5, 22,5 och 45 grader. Den är försedd med en sula av rostfritt stål, som gör att den lätt kan rengöras efter att den stått på fuktig kakelfix.