Du får mycket mera än ett vattenpass, om du väljer en digital variant. Det digitala vattenpasset kan nämligen ge dig upplysningar, som du inte får av bubblan i libellen. Om du låter det vanliga, gammaldags passet ligga kvar på hyllan och ersätter det med det digitala, får du ett instrumen för exakt mätning.

Det kan du ha nytta av när du t.ex. mäter lutningen på hängrännan. Då får du den uttryckt i millimeter per löpmeter eller procent. Vill du mäta taklutningen kan du få den uttryckt i grader. Och överväger du att flytta till England eller USA, kan du ta med passet för flera av de nya digitala passen kan även mäta i tum per fot. Ett digitalt vattenpass behöver inte vara så långt som en vanligt.

För 3 grader är 3 grader oavsett om du mäter en 60 eller 120 cm lång sträcka. Samtliga testade modeller fungerar även som vanliga vattenpass med libeller, och därför undersöker vi hur bra libellerna syns, hur exakta de är och vilka krav man måste ställa på passets sidor. Ett gammaldags pass tål en hel del, men skulle du tappa ett digitalt vattenpass i golvet medan du står på en stege, är risken stor att den känsliga elektroniken skadas. Å andra sidan kan du kalibrera det om det visar vad det ska. Det kan man sällan med vanliga vattenpass.

Av de sex vattenpass vi testar klarar fem sig riktigt bra och får fina betyg. Det är endast det billigaste vattenpasset (från en fyndlåda på ett byggvaruhus) som haltar när det gäller precision, antal funktioner och smarta detaljer. Det tog dessutom en evighet att kalibrera det. Innan du köper ett digitalt vattenpass, ska du ha bestämt dig för vilka funktionber som är viktiga för dig.