Detta test är från 2015 – se vårt senaste test här: Test av avståndsmätare

Använder du tumstock och mätband till de flesta mätningarna när du snickrar och bygger? Överlåter du därmed de elektroniska mätinstrumenten till yrkesfolket? I så fall tycker vi att du ska ta del av detta test, där vi genomtestar åtta laseravståndsmätare för att se vad de duger till.

Så snart du arbetar med mått som är större än 200 cm, så får du väsentligt större precision med en elektronisk mätare. Exaktheten försvinner ju för varje gång du flyttar din tumstock 2 meter, medan du med ett enda tryck på lasermätaren kan kontrollera mått upp till 50 meter. Det är dessutom lättare att komma åt med en liten lasermätare än med en tumstock. Om du någon gång har mätt upp för ett fönster, så vet du hur besvärligt det kan vara. Det klarar du annars med ett par klick.

Men innan du skyndar dig i väg för att skaffa en laseravståndsmätare ska du ta del av vårt test eftersom pris och kvalitet inte alltid följs åt. Här har du resultatet av vårt test.

DESSA TESTADES

? LASERLINER DIST. MASTER HEM ? MAKITA LD050P ? DEWALT DW03050 ? SKIL 0530 AA XACT ? GEO FENNEL ECO DIST PRO ? BOSCH PLR 30 C ? BILTEMA 15-220 ? PREXISO P50

Viktigt att tänka på när du väljer avståndsmätare

  • Skärm. Du ska välja en mätare med en lättavläst skärm med bakgrundsbelysning, så att du kan använda instrumentet i svag belysning.
  • Gummibeläggningen är viktig. Den ska ge ett bra grepp så att du inte tappar mätaren och den ska skydda mätaren om du tappar den.
  • Referensknapp. Med den bestämmer du varifrån du mäter: framkanten, bakkanten eller ett utfällt lock på bakkanten.
  • Val av enhet. Om du har kommit över ett par engelska eller amerikanska ritningar så kan det vara en fördel om din avståndsmätare också kan ställas in på tum och fot, som ett alternativ till meter.
  • Yta/volym. Med denna funktion aktiverad räknar laserinstrumentet själv ut ytan efter två mätningar (l x b) och volymen efter tre mätningar (l x b x h). Bra när du ska räkna ut hur mycket golvlack du ska köpa och vilken värmepump som behövs för att värma rummet.
  • Plus- och minusknappar. Lägger ihop eller drar ifrån mått så att du slipper papper och penna. Bra om du ska mäta en väggs tjocklek.
  • Enstaka mått/kontinuerlig mätning. Tryck en gång på knappen så mäter instrumentet endast en gång. Trycker du fler gånger får du kontinuerlig mätning. Mäter hela tiden medan du flyttar mätaren. Kan användas när du ska markera ett visst avstånd från väggen på ett golv. Kan också användas för att ta minsta och största mått när du vill mäta avståndet in till ett hörn.
  • Indirekt mått. Räknar t.ex. ut höjden på en vägg genom att ta tre andra mått. En smart lösning när du inte kan mäta direkt..
  • Lagring. Sparar de senaste mätningarna i minnet.