Raka linjer kors och tvärs med korslaser

Med en korslaser får du automatiskt meterlånga tydliga röda streck. På de flesta instrumenten kan du välja om du vill ha enbart lodräta streck, enbart vågräta eller både lodräta och vågräta streck. Med en räckvidd på upp till 8–10 meter löser korslasern sin uppgift både exakt och snabbt och du behöver inte vattenpass eller andra instrument och verktyg för att väga av.

Ibland är det en fördel att markera laserlinjen på arbetsstycket med t.ex. blyertsstreck, t.ex. om samma linje ska användas flera dagar i rad, men för det mesta räcker det med laserstrålen som riktmärke. Eftersom linjerna syns tydligt på avstånd har du hela tiden bägge händerna fria till själva arbetet. Bara det kan vara mycket värdefullt.

Oavsett om du ska sätta upp ett nytt kök, placera tavlor på en trappvägg eller montera reglar till en ny mellanvägg så är korslasern till mycket stor hjälp och en garanti för att det blir rakt. Det är dessutom ganska skojigt att arbeta med instrumentet så risken finns att du tar fram det bara för att du vill kolla om något sitter rakt – bara för kontrollens skull och för att du ska få lov att använda korslasern.