Om du någon gång har borrat rätt in i ett vattenrör eller en kabel som legat dold i väggen, så har du säkert också önskat att du hade kollat väggen noga med en väggdetektor eller regelsökare. Sådana instrument är nämligen gjorda för att kunna hitta dolda installationer som rör och kablar, armeringsjärn, reglar av både stål och trä samt bjälkar i väggar, tak och golv. Ett sådant instrument är Bosch D-tect 120 och det har vi testat.

Resultatet av vårt test är entydigt: Bosch-sökaren fungerar perfekt och finner vad den ska med stor precision. Tack vare den stora skärmen är det lätt att se vad som hittas, också om belysningen i rummet är dålig. Dessutom avger D-tect ljudsignal med maximal respons (mitten på föremålet). Ljudet kan stängas av om det irriterar.

Mycket användarvänlig multidetektor

Hanteringen är synnerligen enkel. Apparaten har en strömbrytare och tre knappar för val av funktion. Startläget är en universalfunktion som i själva verket omfattar alla funktioner. Men man kan specialsöka genom att använda sig av de två övriga funktionsknapparna. Vi lyckades dock inte att få tydligare markering eller ljudsignal genom att använda specialsökningsfunktionerna. Det ver-kar som om universalfunktionen klarar allt. Och då kan det inte bli enklare – "tänd och sök".

Instrumentet ska föras i sidled medan det söker i väggen (golvet, taket) och det ska ha kontakt med underlaget. När ett dolt föremål hittas ger apparaten utslag och det visas på skärmen, där man tydligt kan se när sökaren hålls mitt på föremålet.

Om det avslöjade objektet är en strömförande kabel avger apparaten en ljudsignal samtidigt som en symbol för högspänning visas. Cirkapris för Bosch D-tect inkl. batteri, laddare etc. är 2900 kr.

Bosch D-tect 120 multidetektor

5/5

Instrumentet är fantastiskt exakt och förtjänar därför alla fem stjärnorna.

Pris: 2900 kr.

+ Tydlig och exakt markering av de funna objekten. Ovanligt enkel att hantera och förstå. Kan också hitta vattenrör av plast.
÷ Priset är högt per sökning om du använder instrumentet mer än ett par gånger.