Inuti litiumjonbatteriet hittar vi hemligheten bakom dess effektivitet: Avancerad elektronik övervakar de seriekopplade, kraftfulla och återuppladdningsbara litiumjoncellerna.

Inuti litiumjonbatteriet hittar vi hemligheten bakom dess effektivitet: Avancerad elektronik övervakar de seriekopplade, kraftfulla och återuppladdningsbara litiumjoncellerna.

Kolla dina batteridrivna verktyg i verkstan. Vi törs nästan slå vad om att det står litiumjon (Li-jon) på dina nyaste verktyg. Om det inte gör det så har du antagligen inte köpt nya batteriverktyg de senaste 10 åren.

Li-jonbatteriet har nämligen utkonkurrerat alla andra batterityper och det är inte så märkligt. Tack vare en helt ny batteriteknologi har batteriet en rad fördelar som är väsentliga.

Ett Li-jonbatteri lever längre

Låt oss börja med vikten. Batteriet är betydligt lättare än ett nickel-kadmium batteri. Det innebär att man med bibehållen vikt kan proppa i mer kraft och längre gångtid. En annan viktig sak är batteriets livslängd. Det kan laddas fullt mellan 800 och 1000 gånger, vilket innebär att du kan ladda batteriet varenda dag i cirka tre år. Inte illa.

Li-jonbatteriet laddar inte ur sig själv

Li-jonbatteriet briljerar också genom att inte ladda ur sig själv. Ja, det gör det visserligen, men det är så försvinnande lite. Man räknar med 3–5 % per månad i självurladdning. Det kan jämföras med nickelbatteriet som laddas ur 25 % i månaden.

Li-jonbatteriets största triumf

Den allra största fördelen med ett Li-jonbatteri hör ihop med självurladdningen. För batteriet är suveränt på att behålla spänningen – eller styrkan, om du vill. Det är ungefär som om man har försett batteriet med en större tank. Kapaciteten (tankens storlek) kan grovt uttryckas i amperetimmar (Ah) och den är större i Li-jonbatteriet.

LADDA NED HELA ARTIKELN och få inblick i hur det går till. Vi kollar hur det är möjligt och ser på den geniala konstruktionen av Li-jonbatteriet, den smarta inbyggda elektroniken och inte minst den imponerande snabbladdningen som gör Li-jonbatteriet mycket bättre än för ett par år sedan.