Gör Det Själv kurs om lamellfräsen

Varför inte göra som riktiga finsnickare och själv skapa eleganta och hållbara fogar med hjälp av små kex av trä?På denna kurs lär du dig att utnyttja den geniala men enkla lamellfräsen på bästa sätt.

Om du bara en enda gång har försökt att göra en snygg pluggning med hjälp av runda träpluggar, så vet du vilken noggrannhet som krävs för att hålen ska hamna på exakt rätt ställe. Och när du sedan knackar ner pluggarna i hålen så sitter de fast och det finns ingen möjlighet att finjustera delarna.

Pluggning är en metod som passar på en industri med robotar och effektiv serieproduktion. När du arbetar med kex, som korrekt bör kallas lameller, så har du chans att finjustera åt i varje fall ett håll. Och det beror på att hålen man fräser är en aning större än kexen. Men hålets tjocklek och djup passar exakt för varje kex och därmed får du en stark och stadig fog när kexen limmas på plats.

Den finurliga lamellfräsen, som har fått namnet efter tillverkaren Lamello (som uppfann maskinen 1956), är vanlig hos framför allt finsnickare och möbelsnickare. Anledningen är att det går snabbt att foga med kex och att fogen blir hållbar. Lamello tillverkar fortfarande lamellfräsar och tillhörande kex, och samtliga kex som används på kursen kommer från Lamello.

Det finns lamellfräsar i alla prisklasser. De billigaste kostar ett par hundra kronor. De dyraste kostar över 5000 kr! Vi har valt en mellanklassmaskin från DeWalt som fotomodell.

Det lär du dig i Gör Det Självs kurs om lamellfräsen

Kursen publicerades första gången i tidningen Gör Det Själv 2009. Kursen består av 5 delar på totalt 18 sidor:

  • Del 1: Så här fungerar en lamellfräs
  • Del 2: Foga samman i L och T Bokhyllor, lådor av olika slag, skåp och många andra föremål snickras både lätt och snabbt med hjälp av lamellfräsen, en flaska lim och en näve kex.
  • Del 3: Ramar och bänkskivor
  • Del 4: Foga på gering En geringsfog har större limyta än en fog som skapats mellan två vinkelräta föremål. Därmed blir geringsfogen starkare.
  • Del 5: Specialkex Det är skojigt att arbeta med kex. Och använder du specialkex, som kan öppnas eller användas som gångjärn, gör du avancerade lösningar enkla.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.