Black & Deckers nya kedjesåg har ett 25 cm långt svärd och väger endast 3,1 kg.

Black & Deckers nya kedjesåg har ett 25 cm långt svärd och väger endast 3,1 kg.

Black+Deckers lilla, batteridrivna kedjesåg heter GKC 1825L20 och den ska sättas ihop för att kunna användas. Det innebär egentligen inte mer än att man ska sätta fast svärdet på sågen och redan där upptäckte vi att konstruktionen är mycket användarvänlig. Svärdet sätts nämligen fast utan verktyg och det går mycket lätt.

Nästa överraskning fick vi när vi skulle sträcka kedjan. Det brukar framkalla svettdroppar i pannan och verktyg brukar vara nödvändiga. På denna såg skulle man bra lossa en stor vingmutter ett halvt varv och därefter dra åt en stor ratt tills kedjan är tillräckligt sträck. Därefter dras vingmuttern åt och allt är klart. Utan verktyg – det är genialt.

LÄS OCKSÅ: Test av batteridrivna motorsagar

Batteriet sattes på laddning medan svärdet monterades och olja fylldes på. En full laddning tog ett par timmar och det är för lång tid om man bara har ett batteri. Där önskade vi ett extra.

Bra kedjesåg till trädgårdsägaren

Frågan är om ett 18-voltsbatteri med en "tank" på 2 Ah verkligen kan driva en kedjesåg på ett övertygande sätt. Den tredje överraskningen kom när vi testsågade. Vi provade med en stam från idegran, som brukar vara seg, men det gick lätt att såga skivor av stammen. Sågen är förstås inte gjord för skogsarbetare, men den imponerar och är en perfekt såg på villatomten. Den cirka 12 cm tjocka stammen skivades upp i 15 bitar och först då kunde vi märka att batteriet började tröttna.

Slutsatsen är att det är en utmärkt och behändig såg för villaägaren som endast någon gång ska kapa grenar eller fälla något enstaka träd på tomten. Balansen är fin, säkerheten är som den ska vara och sågen är rejäl. Pris cirka 3000 kr.

Black & Decker GKC 1825L20 kedjesåg

4/5

Totalt sett en ganska bra kedjesåg som vi utan tvekan ger fyra stjärnor. Men glöm inte att köpa ett extra batteri.

Pris: 3000 kr.

+

Välkonstruerad och genomtänkt kedjesåg med låg vikt och hög säkerhet. Sätts ihop, justeras och underhålls utan verktyg.

-

Det tar för lång tid att ladda batteriet, så vi önskar oss ett extra batteri i paketet.