Skrapor och spacklar - Överblick på 5 minuter

Glasmästare, målare, plattsättare, snickare och gör-det-självare använder spacklar och skrapor. Här får du en praktisk överblick.

De skrapor och spacklar vi presenterar i denna överblick kommer du förr eller senare att behöva. Därför bör du se här vad de kan. Men när du ska köpa en ny skrapa eller spackel bör du prova redskapet.

Håll det i handen. Får du bra grepp? Ligger det bra i handen? Känns det enkelt att använda det? Besök gärna flera butiker, för även om redskapen ser i stort sett identiska ut, så finns det små skillnader.

Köp inte större redskap än vad du behöver. Det är inte så lätt att hantera en stor spackel på 60 cm, så även om du tror att du sparar tid med en bred spackel, så får du kanske lägga mera tid på slipning. Och om skrapan är för bred kan den säkert inte användas på mindre ytor. Å andra sidan duger det inte om spackeln är för liten för då blir du aldrig klar.

9 VIKTIGA SPACKLAR/SKRAPOR

  1. Kittkniv
  2. Tandspackel
  3. Tapetspackel
  4. Japanspackel
  5. Stålspackel
  6. Stripper/tapetskrapa
  7. Gummispackel
  8. Färgskrapa
  9. Fönsterskrapa

Kittkniv

Förr i tiden var det vanligt att man kittade fast glasrutorna i bågarna, men i idag monteras glaspaketen med särskilda tätningslister. Men om du har kittade fönster är denna kniv oumbärlig. Den använder du bland annat till att lägga kitt i falsen och längs glasets kanter utvändigt. Den kan också användas för att jämna till kittfalsen. Du hittar kittkniven i välsorterad fackhandel, men den är inte längre så vanlig på hyllorna.

Stripper/tapetskrapa

Strippern används när du vill ta bort gamla tapeter och vill komma ända in till väggen innan den spacklas och du sätter upp t.ex. glasfiberväv eller annan tapet. Det breda bladet är vasst som ett rakblad och skär sig ner genom tjocka tapetskikt eller väv och lossar dem från väggen. Innan du använder strippern ska tapeten ha genomfuktats med vatten, som tillsatts en skvätt ättika, och sedan fått suga i 4-5 minuter. Därefter går det snabbt och lätt att få bort alla rester av tapeter och väv. Eftersom redskapet kan förlängas slipper du använda stege.

Gummispackel

Vitsen med att använda en spackel är att fördela spackelmassan så fint att det bildas en superslät yta eller att dra ut fogmassa mellan kakel- och klinkerplattor. Gummispackelns styrka är att den kan fördela massan på en ojämn yta utan att ändra ytans utseende. Gummit följer i stället smidigt ytans form.

Tandspackel

Det finns i princip två slags tandspacklar: den klassiska med trähandtag och metallblad, som används när du fördelar kakelfix på en yta, och den moderna i plast, som används för att fördela vävlim på en vägg innan du sätter upp väv. Bägge modellerna finns i olika storlekar och den av stål finns med olika tandning.

Tapetverktyg

Det finns två sätt att släta ut en vanlig tapet när den har satts upp. Antingen med tapetborste eller med en bred plastspackel med mjukt avrundade kanter som kan komma in i hörn. En vanlig spackel duger inte eftersom den lätt river sönder den fuktiga tapeten. Spackeln finns i ett par utföranden.

Japanspackel

Den perfekta spackeln för lagning och fyllnad av små skador. Den har ett flexibelt men starkt blad som lätt följer runda former. Köp gärna en sats med tre bredder så är du väl rustad för att klara spackling av allt från små kvisthål till hål efter pluggar i en vägg.

Stålspackel/skrapa

Om du inte ska spackla gipsskivor eller fullspackla väggar så klarar du dig med en liten stålspackel som också kan användas som skrapa. Den finns i flera utföranden och bredder mellan 15 mm och 600 mm.

Färgskrapor

Skrapor används för att ta bort bl.a. färg, lack, lim, fernissa och rost från i stort sett alla material. Det innebär att skraporna kan användas till trä, metall och slät betong. För att skrapan ska tåla det hårda arbetet måste bladet vara av hårdmetall, och för att du inte ska bli trött i handen bör skrapan vara ergonomiskt utformad och storleken ska vara anpassad efter uppgiften. Med en stödknopp på skrapan kan du använda bägge händerna och få extra kraft. Skrapor finns i olika storlekar och bredder och i flera specialutföranden. Kolla priset på extra blad för de kan vara tämligen dyra. Bland specialskrapor finns rörskrapan som med sin T-form kan komma in bakom rör.

Fönsterskrapa

Perfekt om du spiller färg på glaset när du målar fönster, men också användbar i köket där den kan ta bort fastbränd mat från den keramiska spishällen. Finns i flera storlekar och bredder från 2-3 cm upp till 25 cm.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Handverktyg