Såg

Sågen är ett verktyg som är svårt att klara sig utan. Läs vårt test av sågar, och lär dig vilka sågar som passar bäst till olika uppgifter.

En såg är inte bara en såg

Det är inte förutbestämt vilken såg man använder för olika arbeten. Sågar är olika och de har olika styrkor och svagheter, som gör dem mer eller mindre ämnade för diverse material. En fogsvans och en bågfil är bra exempel på två vitt skilda typer av sågar. Här på hemsidan hittar du en rad artiklar som hjälper dig att välja rätt såg till respektive uppgift.

Vilka sågtyper finns det?

När du ska välja handsåg, ska du välja den utifrån det material du ska såga i. Överlag kan man säga att det finns fyra olika typer av handsågar.

Fogsvans

Sågen kallas ofta för en universalsåg, och är gjord för att såga i trä. Den kan dock även såga i mjuka material som plast.

Fanérsåg

Sågens fina tänder gör att den får till väldigt fina snitt, som inte flisar sig. Det gör den lämplig till att såga lister och fanér med.

Lättbetongsåg

Med sina grova tänder passar sågen till lecablock, tegelstenar och lättbetong.

Bågfil

Med sina superfina tänder och sitt specialframtagna blad är bågfilen som gjord för att såga i bl.a. metall och aluminium.

Vilka elsågar finns det?

Det finns en uppsjö av elsågar. Några är batteridrivna, andra behöver du sladd till. Några är kul att ha, medan vissa är nödvändiga för gör-det-självare. De viktigaste sågarna för gör-det-självaren är:

  • Cirkelsågen kommer verkligen till sin rätt när trallbrädorna som sticker ut över kanten ska sågas till, eller när bänkskivan ska kortas ner och snittet måste vara helt rakt.
  • Sticksågen är utan tvivel den såg som folk använder mest. Den kan, med rätt klinga, såga i en mängd material, den är lätt att använda och så är den smidigt kompakt.
  • Tigersågen är det rätta valet om du vill ha en kraftfull såg som kan skära genom väggar av trä, gips eller stål. Med rätt blad är tigersågen riktigt effektiv.
  • Kap-/gersågen är ovärderlig om du ska bygga en terrass, lekstuga eller liknande där du behöver kapa stora mängder trä i samma längd och vinkel varje gång.

andra från Bonnier Publications