Sänksåg test: När sågen trycks ner kan snittet lätt göras mitt i materialet.

När sågen trycks ner kan snittet lätt göras mitt i materialet.

Sänksågen påminner en hel del om en cirkelsåg. Den största skillnaden är, som namnet antyder, att sågen kan sänkas ner i materialet som du sågar i. Du behöver alltså inte börja ditt snitt i änden av en skiva, utan kan starta var som helst. Det är supersmart om du t.ex. ska byta ut en eller några få brädor i ditt golv.

Till sänksågen följer en styrskena med, så du utan problem kan göra helt raka snitt utan att behöva brottas med en massa mätarbeten och en rätskiva. Sågdjupet kan justeras exakt och du får en sågvinkel upp mot omkring 45°.

Det är ingen tvekan om att en sänksåg är lite av ett specialverktyg som vänder sig till gör-det-självaren som älskar att arbeta i trä. Priset är även lite högre än hos den nästan lika mång sidiga lillebrodern cirkelsågen. Testdeltagarna kostar mellan 3 688 kr och 6 362 kr. Dock med undantag för en enda maskin som kan köpas för bara 1 499 kr. Här är allt överflödigt borttaget, och det märks. Men resultatet är överraskande bra.

Klingorna avgör allt

Ska du lägga ut så här mycket pengar på en såg ska resultatet vara därefter, och snitten vara rena och fina. Även om resultatet i hög grad avgörs av vilken klinga som används, är detta test gjort med de klingor som följer med vid köpet.

Lägger du ner 300 kr på en mer specialiserad klinga till just det material du ska såga i, kommer du helt säkert få ett ännu bättre resultat.

Så testar vi sänsågarna

Sänksågen är ett dyrt precisionsverktyg. Därför ska den först och främst kunna göra ett fint snitt. För att ge maskinerna en utmaning sågar vi i en laminatspånskiva. Laminaten går nämligen väldigt lätt av och minsta lilla misstag blir väldigt tydligt.

Ska du byta ut en eller flera golvbrädor är det en klar fördel om sågen kan komma så nära väggen som möjligt, så snittet går att gömma under listen.

Om man ska kunna såga precist är det en fördel om sågen är lätt att ställa in och justera. Vi testar knappar, skalor, utsug och andra relevanta funktioner, som tillsammans skapar en bra såg.

Oberoende test

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden och handplockar själv alla de maskiner som han testar. De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.

Sänksåg test: Vi har testat dessa 6 sänksågar

  • SCHEPPACH PL55
  • MAKITA SP6000
  • DEWALT DWS520K
  • BOSCH GKT 55 GCE
  • FESTOOL TS 55 REBQ
  • METABO KSE 55 VARIO

LADDA NER HELA TESTET och se vilken maskin som blev den stora testvinnaren.